A kékszakállú herceg vára áll a Bartók-szeminárium középpontjában

Idén száz éve mutatták be Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját, éppen ezért ez a mű áll a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál középpontjában is – közölték a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján kedden.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, hogy a július 14. és 22. között tartandó Bartók Szeminárium gerincét idén is mesterkurzusok és szakmai előadások adják, míg a fesztivál programkínálatát koncertek, kiállítások és táncház teszik változatossá.
Hozzáfűzte: július 21-én egy családi napot is tartanak majd Szombathely belvárosában, amelynek célja, hogy még közelebb hozzák rendezvényt és a komolyzenét a közönséghez.
Felsorolása szerint a fesztiválprogram július 15-én táncházzal kezdődik, amelyet július 16-án a Zsinagóga udvarban egy pódiumbeszélgetés követ Szabó Ferenc János zongoraművész-zenetörténésszel.
Július 17-én a Szombathelyi Zeneiskolában lép fel Ittzés Gergely fuvolaművész, a Nemzetközi Bartók Szeminárium fuvola mesterkurzusának vezetője. Másnap ugyanitt Balog József, a zongora mesterkurzus vezetője adja elő Vidovszky László Schroeder halála című művét.
Július 20-án tartják a fuvola mesterkurzus, a dal és opera mesterkurzus, valamint a zongora mesterkurzusok záró koncertjeit, valamint a Hamar Zsolt által vezetett karmesterkurzus legjobb hallgatói a Savaria Szimfonikus Zenekart vezénylik a Bartók Teremben.
Július 22-én a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál záró koncertjét az Iseumban tartják, ahol a Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével két egyfelvonásos opera hangzik majd el. Először Francis Poulenc La voix humaine (Az emberi hang) című operáját, majd A kékszakállú herceg vára című operát láthatja és hallhatja a közönség, Hamar Zsolt vezényletével és rendezésében. A két operaelőadással Kocsis Zoltánra emlékeznek.
Hamar Zsolt a sajtótájékoztatón elmondta: izgalmas feladat számára, hogy nemcsak vezényli, hanem rendezi is a két operát és nagyon megtisztelőnek tartja azt is, hogy felkérték a szeminárium karmesterkurzusának vezetésére.
Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntőjében a vasi megyeszékhely nyári zenei kínálatának sokszínűségét emelte ki.
Egymást követi ugyanis felsorolása szerint a Lamantin Jazz Fesztivál, a Nemzetközi Bartók Fesztivál és az Iseumi Szabadtéri Játékok.
A sajtótájékoztató végén felhívták a figyelmet a szintén a Filharmónia Magyarország NKft. által szervezett OrgonaPont koncertekre, amelynek augusztus 16-i nyáresti koncertjén a Szombathelyi Székesegyházban Sebestyén Márta énekművészt Szamosi Szabolcs orgonaművész kíséri majd.