Fókuszban a gazdaság erősítése, a bérek és a foglalkoztatás növelése

A kormány célja, hogy a magyar gazdaság fejlettsége 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát – közölte Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A foglalkoztatás és a bérek növekedését is folytatni kell, a szegénység felszámolásának ugyanis nincs más útja. Harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4 és fél 5 milliót, 2010-hez képest több mint 800 ezerrel többen dolgoznak, a bérek 82 hónapja folyamatosan nőnek és a bérnövekedés a legkevesebbet keresők esetében volt a legnagyobb.

A magyar gazdaság az egyik legversenyképesebb gazdaság Európában, ugyanakkor külön gazdaságvédelmi akcióterv nélkül nem lehet elérni, hogy legalább 2 százalékkal magasabb legyen a növekedésünk az európai átlagnál. Az új akcióterv részleteit februári évértékelőjén ismerteti a kormányfő, aki aláhúzta, 2019-ben minden idők legtöbb beruházása érkezett Magyarországra, az új magyar munkahelyek 38 százalékát ázsiai beruházások adták, ami a keleti nyitás visszaigazolása.

Az egészségügy helyzetére kitérve tudatta: átcsoportosítva a fejlesztési forrásokat az első helyre teszik a kórházi várók, kórtermek és az azokhoz kapcsolódó szociális helyiségek felújítását, az egészségügyi szakdolgozók és nővérek 3 év alatt 72 százalékos béremelést kapnak.

A miniszterelnök jelezte: újabb településeket vonnak be a legszegényebb falvak helyzetének javítását célzó programba. Célul tűzte ki, hogy ez a kormány legyen, amely felszámolja a szegénységet Magyarországon, s uniós adatokat idézett, amelyek szerint 1,3 millió emberrel kevesebb szegény van hazánkban a korábbi méréshez képest.