Médiaeseménynek szánt politikai nyomásgyakorlásnak lehettünk szemtanúi

Médiaeseménynek szánt politikai nyomásgyakorlásnak lehettünk szemtanúi – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a csütörtöki szerb migránsmenetről az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Bakondi György elmondta, a történteket egy két-három hónapja elkezdődött folyamat előzte meg, az addigi stabil balkáni útvonal megváltozása. Emellett nagyságrendi változás is történt, csak idén több mint 4300 migránst fogtak el a magyar határokon – tette hozzá.

Nagyjából két héttel ezelőtt észlelték, hogy a közösségi médiában – jellemzően zárt csoportokban – arab származású migránsok között olyan hamis információk terjedtek, hogy ha gyerekkel érkeznek, beengedik őket a határon. Hamis videókat is közzétettek – közölte.

A főtanácsadó kérdésre válaszolva azt mondta, a szervezők között van olyan is, akit névről ismernek, például az európai liberális csoportok, Soros György civil szervezeteinek képviselőit.

A migránsmenet időzítéséről Bakondi György megjegyezte: az Európai Unióban küszöbön áll számos olyan eljárás – legyen szó költségvetésről, vagy a 7-es cikk szerinti eljárásról -, ahol fontos lenne egyes liberális csoportoknak Magyarországot rossz színben feltüntetni.

A főtanácsadó kiemelte: megfelelő rendőri erő van a térségben, akiknek a munkáját a katonák is támogatják.