Oroszország nem válaszcsapásokat ad, hanem elkezd felnőtt módra beszélni azokkal, akik nem akarják meghallani – írta hétfőn Telegram-bekezdésben Kirill Sztremouszov, az Ukrajnától elcsatolt Herszon megye Moszkva által kinevezett közigazgatásának második embere.

Sztremouszov az Ukrajna városaira hétfő reggel mért orosz katonai csapásokat kommentálta ilyen módon.
“Nem válaszcsapásokat adunk. Elkezdünk komolyan beszélni azokkal, akik nem hallottak meg bennünket” – írta a tisztségviselő.
Sztremouszov szerint az “újfasizmus támogatói” Ukrajnában “a Donyec-medence és Herszon vidékének életét fogják élni”.
Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese egy írásban adott interjúban, amelyet vasárnap éjjel tett közzé a Telegram csatornáján, azt hangsúlyozta, hogy Oroszország a Krími hídon elkövetett robbantásra csakis a “terroristák megsemmisítésével” válaszolhat.
“Oroszország válasza erre a bűncselekményre csakis a terroristák közvetlen megsemmisítése lehet. Úgy, ahogyan ez világon (mindenütt) szokás. Ez az, amire Oroszország polgárai várnak” – írta Medvegyev a Nadana Fridrihszon orosz újságírónőnek adott nyilatkozatában.
A volt államfő szerint “a bűncselekmény megrendelője és elkövetője a bukott állam, Ukrajna”.
“Ez egy terrorcselekmény és diverzió, amelyet a bűnöző kijevi rezsim követett el. Kétségek nincsenek, de nem is voltak. Minden jelentés és következtetés elkészült” – írta Medvegyev.
Az Oroszországot a félszigettel összekötő Krími hídon szombat reggel robbant fel egy kamion. Az incidensben, amelynek következtében két közúti hídlábköz megsemmisült, három ember életét vesztette.
Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke vasárnap este arról tett jelentést Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy terrorcselekmény történt, amelyet az ukrán különleges szolgálatok készítettek elő. Putyin azt hangoztatta, hogy terrortámadást az orosz polgári infrastruktúra egy kritikus fontosságú létesítménye ellen.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap éjjel a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva elvetette annak lehetőségét, hogy Oroszország a nukleáris doktrínáját alkalmazza majd a Krími híd ellen elkövetett “terrorcselekmény” miatt. “Teljesen helytelen kérdésfelvetésnek” nevezte a nukleáris opció szóba hozását. Közölte ugyanakkor, hogy Putyin hétfőre összehívta az orosz biztonsági tanácsot.
Az orosz média hétfőn az ukrán sajtóra hivatkozva a Kijev központjára és több ukrajnai város energetikai és kommunikációs létesítményeire mért orosz katonai csapásokról számolt be.
Igor Morozov kommunista szenátor Putyin kijelentését kommentálva hétfőn azt mondta, “egyértelmű, hogy az ukrán SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat)  a nemzetközi terrorizmus patkányfészkévé vált”. A szenátor bűnözőnek minősítette az SZBU vezetését.
A határőrizetért is felelős orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyébként egy vasárnap közzétett jelentésében azt állította, hogy október eleje óta jelentősen megnőtt az ukrán hadsereg orosz területek ellen végrehajtott támadásainak intenzitása. Az FSZB szerint az elmúlt héten több mint száz, rakétavetővel, tüzérségi löveggel, aknavetővel és drónnal végrehajtott csapást regisztráltak Brjanszk, Kurszk és Belgorod megye 32 települése ellen. A belövések következtében egy cívil meghalt, öt pedig – köztük egy gyermek – megsebesült.
A határmenti településeken két villamosenergia-alállomás, 11 lakóház és két adminisztratív épület megsemmisült meg, nyolc határátkelőhely pedig megrongálódott.