PM: csaknem száz településen újulhatnak meg az óvodai és bölcsődei konyhák

Hárommilliárd forintból országszerte 99 településen kezdődhet el az önkormányzati tulajdonú óvodai és bölcsődei konyhák fejlesztése – mondta Berczik Ábel, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken.

Az elbíráláskor előnyt élveztek azok a pályázatok, amelyek az óvodások étkeztetése mellett más, szociális feladatokat is vállaltak, például a rászoruló gyerekek szünidei étkeztetését – fűzte hozzá.
Közel ötmilliárd forintnyi pályázati igény érkezett be, ezért a pályázat kétmilliárdos keretösszegét Varga Mihály pénzügyminiszter további egymilliárd forinttal megemelte – hangsúlyozta.
Elmondta: október végéig minden önkormányzat megkapja a támogatói okiratát és amennyiben azt elfogadják, előfinanszírozás keretében a teljes – pályázatonként legfeljebb 40 millió forintos – támogatást felhasználhatják 2020. december 31-ig.
A 2015 óta működő önkormányzati étkeztetési fejlesztések pályázata több célra is igényelhető. Többek között iskolák és óvodák új konyháinak megvalósítására, a régi intézmények korszerűtlenné vált konyháinak fejlesztésére, az étkezők felújítására, és akadálymentesítésére is lehet pályázni – tette hozzá Berczik Ábel.