Soltész: át kell adni a mozgás örömét a gyermekeknek

A pedagógusok és szülők fontos feladata, hogy átadják a mozgás örömét a gyermekeknek – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Érden, a felújított Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnáziumban.

Soltész Miklós szentmise és az épületkomplexum megáldása után, a katolikus fenntartású iskola tornatermében elmondott köszöntőjében kiemelte: az elmúlt évtizedekben sok olyan családdal találkozott, amelyekben valamilyen sérüléssel élő gyermeket neveltek, és a mozgás volt az, amit az orvosok, a szülők és a gyógypedagógusok bevetettek, hogy a gyermek jobban legyen.
A mozgás az egészséges fiatalok esetében is éppen ilyen fontos – tette hozzá.
Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy nem a szavak fontosak, hanem a tettek; éppen 70 éve annak, hogy “bedarálta a kommunista hatalom az egyházi iskolákat”, de most mégis működnek. Mint mondta, az egyházi iskolák titka, hogy a gyerekek mellett mindig ott van “egy nem látható osztálytárs”.
Aradszki András (KDNP), a térség országgyűlési képviselője közölte, Érd büszke arra, hogy a kommunizmus 40 évének hányattatása, a rendszerváltozás után nem sokkal elsőként mondta ki, hogy mindenképpen kell a városba egy egyházi iskola.
A Székesfehérvári Egyházmegye által fenntartott érdi Marianum iskola régi épülete teljes energetikai korszerűsítésen esett át, kicserélték a tetőt és az elektromos hálózatot, a folyosókon a burkolatot, megújult az udvar és belső átalakításokat is végeztek. Az új szárnyban tornacsarnok, ebédlő és a gimnazisták számára több tanterem is helyet kapott.