A világgazdaság 5,6 százalékkal növekedhet az idén, szemben a korábban várt 5,1 százalékkal – derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb előrejelzéséből, amelyről az MTI-t szerdán tájékoztatták.

Kiemelték: a kedvezőbb kilátások nem a világgazdaság egészének köszönhetőek, sokkal inkább annak, hogy az amerikai gazdaság jobban szerepelhet a korábban vártnál.
A világkereskedelem 2021-ben ledolgozhatja a hátrányát, a múlt évi 5 százalékos visszaesést az idén 11 százalékos bővülés követheti – hívták fel a figyelmet.
A kockázatok közül a francia hátterű Coface elsősorban az infláció gyorsulását emelte ki, amely a jegybankokat szigorításokra készteti, ez pedig visszafoghatja az országok belföldi keresletének élénkülését. Az inflációs kockázatok világszerte jelen vannak, ez pedig a politikai kockázatokat is fokozhatja globálisan, de különösen a feltörekvő piaci országokban – jelezték.
Kockázatot jelent továbbá, hogy a beoltottak számának tavasszal látható jelentős emelkedése lelassult a nyári hónapokra, az oltási hajlandóság alábbhagyott, ez pedig késlelteti a biztonságot jelentő nyájimmunitás elérését – mutatott rá a hitelbiztosító. Hozzátette: az új vírusvariánsok megjelenése miatt több európai országban már berobbant a járvány negyedik hulláma, ami jelenleg is bizonytalanná teszi a rövid távú előrejelzéseket.