Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár részvételével nyílt meg a 25. China Hi-Tech Fair – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-vel pénteken.

Közölték: november 15-én, a Shenzheni Kongresszusi és Kiállítási Központban megnyílt Kína technológiai kiállítása, a 25. China Hi-Tech Fair, amely Kína legnagyobb technológia tematikájú kiállítása. Az innovációs kiállításon több mint 40 ország, köztük Ausztrália, Ausztria, Belgium, Kanada, Finnország, Franciaország és Németország és Magyarország is bemutatja újításait. A magyar pavilont Fábián Gergely ünnepélyes szalagátvágás keretében nyitotta meg, melyben többek között egy forradalmian új, mégis klasszikusan elegáns elektromos autó modell látható.
Az esemény kísérőrendezvényeként tartott Magyar Fórum megnyitóbeszédében Fábián Gergely kiemelte: Magyarország a kínai üzleti befektetések első számú célpontja Közép-Európában. A keleti nyitás sikerét mutatja, hogy 2023-ban a külföldi tőkebefektetés (FDI) már több mint egyharmada (34 százaléka) érkezik hazánkba keleti országokból, miközben ez 2010-ben 10 százalék alatt volt. Hangsúlyozta, hogy Magyarország most építi ki a teljes elektromos autógyártáshoz kapcsolódó ökoszisztémát, amelyben a keleti és nyugati cégek közösen állítanak elő elektromos motorokat, high-tech akkumulátorokat, napelemeket, elektromos töltőket és teljes autókat is.
A China Hi-Tech Fair szorosan követi az iparági trendeket, különös tekintettel az önvezető technológiákra és kereskedelmi alkalmazásaikra. Olyan ipari területekre koncentrál, mint a következő generációs informatikai technológia, környezetvédelem, új kijelzőtechnológiák és az okosvárosok. A látogatók személyesen szemlélhetik meg a legújabb innovatív termékeket. A mesterséges intelligencia (MI) zónája az önvezető technológiákhoz, a mesterséges intelligencia algoritmusaihoz, az MI alapú tartalomgeneráláshoz (AIGC), a 5G alkalmazásaihoz és az ipari ökoszisztémákhoz kapcsolódó technológiákat és termékeket mutat be – közölte a szaktárca.
A közlemény szerint az út során Fábián Gergely kínai nagyvállalatokkal, többek között a ZTE, Bopu Tech, BGI, Honor és Huawei cégekkel folytatott bilaterális egyeztetéseket. A Huawei gyárlátogatás alkalmával lehetősége volt megtekinteni a Neumann Kiállítótermet, mely teljes képet ad a vállalati vertikális iparági megoldásairól, beleértve a közszolgáltatásokat, a közlekedést, az elektromos energiát, a bányászatot, a pénzügyeket és a gyártást. A Digitális Energetikai Innovációs és Élményközpontban pedig a zöld és ígéretes jövő áll a fókuszban.