Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága pénteki torinói ülésén ajánlást fogadott el a migráns, menekült és menedékkérő nők és lányok jogainak hatékonyabb tagállami védelmére – tájékoztatott a strasbourgi székhelyű szervezet.

Az Európa Tanács szerződéseiből, köztük a nők elleni erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló isztambuli egyezményből, valamint az emberkereskedelem elleni fellépésről szóló egyezményből merítve az ajánlás foglalkozik a megfelelő tranzit- és befogadólétesítmények biztosításának fontosságával, az egészségügyi szükségletek szavatolásával, illetve a nemi szempontokat is figyelembe vevő menekültügyi politikák kialakításával.
Az ajánlás iránymutatást ad a szociális szolgáltatások, a foglalkoztatás és az oktatás kérdéseire vonatkozóan, hogy a tagállami politikák teljes mértékben hozzájáruljanak a migráns, menekült és menedékkérő nők és lányok integrációjához és társadalmi szerepvállalásához. Olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyekkel a tagállamok hatékonyabban léphetnek fel a migráns, menekült és menedékkérő nők és lányok jogainak érvényesítéséért, illetve hatékonyabban reagálhatnak e kiszolgáltatott csoport előtt álló kihívásokra és biztosíthatják szükségleteiket.
A közlemény Marija Pejcinovic Buricot, az Európa Tanács főtitkárát idézte, aki kiemelte: a migráns, menekült vagy menedékkérő nők és lányok sajátos szükségleteit és körülményeit figyelembe kell venni a migrációs folyamat minden szakaszában. Az ajánlás konkrét tanácsokat ad a tagállamoknak arra vonatkozóan, hogyan védjék meg a nőket és lányokat az erőszak minden formájától, miként támogassák az áldozatokat és biztosítsák az elkövetők elszámoltathatóságát.
Az ajánlás szerint a tagállamoknak egyebek mellett biztosítaniuk kell, hogy a migráns, menekült és menedékkérő nők és lányok ne találkozzanak hátrányos megkülönböztetéssel. A tagállamoknak különös figyelmet kell fordítaniuk azokra az intézkedésekre, amelyek célja a sztereotípiák minden olyan formájának felszámolása, amelyek negatív hatással lehetnek a migráns, menekült és menedékkérő nők és lányok jogaira. A tagállamoknak védelmet kell nyújtaniuk az erőszak minden formája ellen, beleértve az emberkereskedelmet is, intézkedéseket kell hozniuk a szexizmussal szembeni védelmük érdekében, valamint konkrét intézkedéseket kell kidolgozniuk a szexuális kizsákmányolás ellen.
A tagállamokat az Európa Tanács egyebek mellett arra ösztönözte, hogy hozzanak intézkedéseket, amelyek segítik az okmányokkal nem rendelkező migráns nők és lányok alapvető jogainak érvényesítését, valamint, hogy az emberkereskedelem áldozatává vált nők és lányok a kitoloncolástól való félelem nélkül jelentsék be ezeket a bűncselekményeket.