A hétfőn kezdődött magyar uniós elnökség napirendjén az illegális migráció problémája is szerepel – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a TV2 Mokka című műsorában.

Bakondi György hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség valóságos problémákat állít a középpontba, és felhívta a figyelmet arra, hogy 2015 óta évi egymillió illegális bevándorló érkezik az EU-ba.
Az európai emberek akarata megváltozott ebben a kérdésben, a választások eredménye azt mutatja, hogy eltér a brüsszeli döntéshozókétól – hangsúlyozta. A magyar elnökség az év végéig tart, de ez idő alatt is elindíthatók kedvező folyamatok – mondta a főtanácsadó.
Bakondi György emlékeztetett, az illegális migráció kapcsán 2015 óta Magyarország bármilyen intézkedéseket tett is, uniós nyomással, politikai támadásokkal, pénzügyi büntetéssekkel, jogi fenyegetésekkel találta szembe magát, mert más álláspontot képvisel mint a “Soros-csoport”. A balliberális erők szerint ugyanis a “színes összetétel”, a minél több bevándorló előnyös – tette hozzá.
A nemzeti keretek fellazítása, az európai egyesült államok “hagymázas elképzelése” azonban nem fér bele a Magyarország által képviselt nemzeti konzervatív értékekbe, szuverenista elképzelésekbe – hangsúlyozta Bakondi György.
Európai bírósági ítéletek, 7-es cikkelyes eljárás, Magyarországot elítélő európai parlamenti határozatok jelzik, hogy jelentősen változott az EU, amióta Magyarország belépett, és ezen változtatni kell – mondta, hozzátéve, az emberek érdekéből, az EU jövőjéből kell kiindulni, amikor a migráció vagy például a versenyképesség kérdését vizsgálják.
Magyarország mindent megtesz a sikeres EU-elnökségért, a közös érdekek képviseletéért például a biztonság területén, hogy Európa újra naggyá legyen, az emberek büszkék lehessenek rá – hangoztatta Bakondi György.