Előbb az orvosoknak kellene egyetérteniük a hálapénz ügyében

Először nem a minisztériumnak, hanem az orvosoknak kellene egyetérteniük a hálapénz kriminalizálásában – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára a Magyar Orvosi Kamara (MOK) legújabb javaslatára reagálva hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Horváth Ildikó hozzátette: rendkívül fontos ezzel kapcsolatban leszögezni, hogy a minisztérium álláspontja szerint az orvostársadalomnak kellene eldöntenie, hogy pontosan mivel járna a hálapénz kriminalizálása.

A MOK úgy fogalmazott javaslatában, hogy a hálapénzt a beteg és az orvos számára is kriminalizálni kell, de nem fejtették ki, hogy mit értenek ezalatt: pénzbüntetést vagy netalán börtönbe akarják küldeni az orvosokat és a betegeket – mondta az államtitkár.

A minisztérium érdemesnek fogja látni a tárgyalást a javaslatról, amint az orvostársadalomban van egy világosan megfogalmazott, széles egyetértéssel támogatott vélemény a témában – hangsúlyozta.

A kamara béremelési javaslatával kapcsoltban az államtitkár azt mondta, hogy a MOK becsatlakozhat azon béremelési egyeztetésekbe, amely által a szakdolgozói béremelés is megtörtént.

A műsorban elhangzott, hogy a MOK jelentős, egylépcsős béremelést javasol az orvosoknak, amely a szervezet szerint csökkentené az orvosok elvándorlását és ezzel párhuzamosan a hálapénz rendszerét is okafogyottá tenné.