Megpróbálta a gépkocsijában felrobbantani Konsztantyin Malofejevet, a Cargrad orosz médiacsoport vezetőjét, egy, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ellenőrzése alatt álló orosz szélsőséges csoport – közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint a meghiúsított merényletet Gyenyisz Kapusztyin szervezte meg, aki annak az Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű csoportnak az alapítója, amely múlt héten támadást intézett két, az ukrán határ mentén lévő község ellen az oroszországi Brjanszk megyében. A tájékoztatás értelmében a milliárdost ugyanazzal a módszerrel próbálták meg meggyilkolni, mint tavaly augusztusban Darja Dugina újságírót, Alekszandr Dugin filozófus lányát: a gépkocsijához alulról improvizált robbanószerkezetet rögzítettek.
Az FSZB azt is bejelentette, hogy tavaly augusztusban egy Volgográd megyei gáz-és olajipari létesítménynél megakadályozott egy ugyancsak Kapusztyin által szervezett pokolgépes merényletet. A szolgálat szerint a helyszínen megöltek egy Keiner és egy Uszkov nevű állampolgárt, akik fegyveres ellenállást tanúsítottak. A két férfi az FSZB szerint kapcsolatban állt a White Rex, a Restruct, a Thor Steiner és a Karpatszka Szics elnevezésű jobboldali nacionalista szervezettel.
A tavaly augusztusban felrobbantott Darja Dugina apja Alekszandr Dugin orosz filozófus és közéleti szereplő, a neoeurázsiai, szláv-türk összefogást szorgalmazó filozófiai és politikai irányzat megteremtője, az “orosz világ” ideológusa. Az újságírónő dolgozott egyebek között a Kreml irányvonalát támogató, konzervatív-vallásos világnézetű Cargrad televíziónak.
Az Orosz Önkéntes Hadtest fegyveresei által csütörtökön a Brjanszk megyei Ljubecsanye és Szucsanye község ellen intézett támadás során két civil életét vesztette és egy gyerek megsebesült.