Soros Györgytől kezdve az energiacégek nagy részvényesei “súlyos extraprofit-milliárdokra tesznek szert” a szankciók miatt megugrott árakból – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának péntek reggeli adásában.

Az energiacégek a világ legnagyobb profittal dolgozó cégei. Itt óriási erők kezdenek ilyenkor dolgozni, azért, hogy alkalmazkodjanak egy általuk feltételezett magasabb árhoz – hangsúlyozta a kormányfő.
Az uniós szankciós politikát bírálva megjegyezte, hogy nincs ma ember, aki a háború gyors lezárásával számol, a spekulánsok meg dörzsölik a tenyerüket.
Kijelentette: a legtöbb rossz politikai döntés kijavítható, “ilyen a szankciós döntés is”. E politika megváltoztatása nélkül a szankciós felár “be fog épülni a gazdaságba, és itt marad velünk hosszú távon” – figyelmeztetett Orbán Viktor.
Hozzátette: ha nem érkezne Magyarországra gáz, azt négy és fél, öt hónapig nem érezné meg a gazdaság, “mert betároltunk”. Megjegyezte: sokkal rosszabb helyzetben volnánk, ha Magyarország nem harcolt volna ki mentességet az Oroszországgal szembeni szankciók esetében. Akkor nem az árak miatt berzenkednénk, ami elég sok fejfájást okoz, hanem az lenne a baj, hogy nincs is energia.