Júniusban az államháztartás központi alrendszere 392,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, az első hat hónapban pedig a központi alrendszer hiánya elérte az 1704,5 milliárd forintot – közölte a Pénzügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 1534,7 milliárd forintos hiányt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 198,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 28,4 milliárd forintos többletet értek el az első fél évben.
Az előző év első hat hónapjában a központi alrendszer hiánya 1837,0 milliárd forintot tett ki – idézték fel.
A költségvetés idei helyzetére jelentős hatással volt az, hogy az adómentességek és bértámogatások május végéig jártak a nehéz helyzetbe került ágazatok szereplőinek, továbbá a kormány június elején újabb adóügyi könnyítésekről döntött – mutatott rá a PM.
Június 1-jétől a magasabb éves inflációs előrejelzés miatt visszamenőleges hatállyal sor került a nyugdíjak kiegészítő emelésére is január elejéig – jegyezték meg utalva arra, hogy a kiegészítő emelés az év elején kifizetett 13. havi ellátásra is kiterjedt. Az intézkedésre a kormány 26 milliárd forint körüli összeget fordított – fűzték hozzá.
A közleményben a minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetés továbbra is biztosítja a szükséges forrásokat a gazdaság újraindításához, így a munkahelyteremtéshez, a beruházások ösztönzéséhez és az adócsökkentésekhez.
A kormány célja, hogy a támogató költségvetési politikán keresztül segítse a legalább 5,5 százalékos gazdasági növekedés elérését – hangsúlyozták.
Az elmúlt időszak intézkedései – például a bértámogatások, az adókönnyítések és a nyugdíjak kiegészítő emelése – jelentős forrásokat hagytak a gazdaságban – húzták alá.