Soltész: egy év alatt bővítették az apátisvánfalvai iskola tornatermét

Az egy évvel ezelőtti ígéretet betartva, kormányzati támogatással mára bővítették a Vas megyei Apátistvánfalván a szlovén-magyar két tannyelvű általános iskola és óvoda tornatermét, és két templomot is felújítanak – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Vas megyei településen.

Soltész Miklós a tornaterem avatóünnepségén úgy fogalmazott: az egy évvel ezelőtti látogatásakor a Rábavidéken lévő települések épített környezetének megújítására tettek ígéretet. A szlovén és a magyar kormányfő háromnegyed évvel ezelőtti megállapodása alapján – amely szerint segítik a közös törekvéseket -, két templom, a lendvai és az apátistvánfalvai is megújulhat – jelezte Soltész Miklós.
Hozzátette, hogy a szlovéniai Lendván megkezdődött az építkezés, várhatóan hamarosan Apátistvánfalván is hozzákezdenek a templomfelújításhoz. Ebben a csodálatos természeti környezetben szükség van arra, hogy “az épített világunkat, amelyben élünk, lakunk, dolgozunk” ugyancsak megóvjuk – mondta az államtitkár.
A jelenleg a környékbeli településekről 40 kisdiákot oktató nyolcosztályos általános iskola ünnepségén Helena Jaklitsch, Szlovénia határon túli szlovénekért felelős minisztere beszédében azt mondta: a tornaterem bővítése a településnek is kiemelkedő jelentőségű. Úgy vélekedett, a tornaterem kötetlenebb hangulata lehetőséget ad arra, hogy a szlovén nyelvet játékosabb formában is közelebb hozzák a gyerekekhez.
A miniszter arról is említést tett, hogy a magyar kormányzati támogatás segítségével korszerűsítették az iskola számítógépparkját is.
A szlovén nyelv és a nemzetiségi hagyományok megőrzése és átadása azonban nemcsak az iskola feladata, hanem a családé, a szlovén nemzeti közösségé és az országé is. A magyar kormány és az iskola fenntartója, az Országos Szlovén Önkormányzat kiváló együttműködésében megvalósult beruházás révén a Rábavidéken erősödhet a szlovén közösség nemzetiségi öntudata – jelentette ki a miniszter.
Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke egyebek mellett azt mondta: egy nemzet, nemzetiség megmaradásáért a hit és az oktatás tehet a legtöbbet. Egy település életére mindig nagy hatással volt az iskola népességmegtartó ereje, ezért is döntött úgy 2012-ben a szlovén önkormányzat, hogy átveszi a fenntartói jogokat. Az iskola működését azóta szlovén pedagógiai asszisztensek, nyelvi lektorok és iskolán kívüli programok is segítik.