Számlagyár működtetőivel szemben emeltek vádat Szombathelyen

Bűnszervezet tagjaként elkövetett, különösen nagy anyagi hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat több férfival szemben Szombathelyen – közöle a Vas Megyei Főügyészség kedden az MTI-vel.

Székely Tamás főügyészhelyettes tájékoztatása szerint a vádlottak valótlan tartalmú számlákat felhasználva 2014 és 2017 között összesen 262 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek, általános forgalmi adó (áfa) jogosulatlan visszaigénylésével.
A vádirat szerint a “számlagyár” úgy működött, hogy a névlegesen az ügyvezetők – három ember, köztük a negyed- és hatodrendű vádlott -, de ténylegesen a másod- és harmadrendű vádlott irányítása alatt álló számlakibocsátó cégek meg nem történt gazdasági eseményekről állítottak ki 549 alkalommal összesen 1 milliárd 235 millió forint értékben számlát, amit az elsőrendű vádlott beállított saját cége könyvelésébe és szerepeltetett a havi áfabevallásokban is.
A fiktív számlákon szereplő összegeket az elsőrendű vádlott minden esetben átutalta, a számlakibocsátó cégek ügyvezetői pedig készpénzben felvették és még az utalás napján vagy néhány nap elteltével visszajuttatták neki – tudatta a főügyészhelyettes.