Budapest, 2018. november 13. Wintermantel Zsolt, a IV. kerület fideszes polgármestere beszédet mond a kisgyermeket nevelõk tiszteletére állított szobor avatásán az újpesti Király utcában 2018. november 13-án. A szobor, amely egy fiatal nõ és két kisgyermek alakját formázza, Koncz Viktória Éva szobrászmûvész alkotása. MTI/Mónus Márton

Wintermantel Zsolt nem kegyelmezett Karácsony Gergelynek a Fővárosi Közgyűlés ülésén – írta Facebook-oldalán kedden a budapesti Fidesz, miután a párt fővárosi frakcióvezetője politikai színjátéknak nevezte, amit a főváros vezetése a Lánchíd felújításának állami támogatásáról kommunikál.

A frakcióvezető felidézte napirend előtti felszólalásában a főpolgármester korábbi szavait, a költségvetésről szóló vitában pedig a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának Karácsony Gergely által aláírt határozatából idézett. Ez arról szól, hogy a lehető leghamarabb újra meg kell nyitni a Lánchidat az autóforgalom előtt.
A bejegyzésben azt írták, hogy Karácsony a lezárás fenntartásával saját maga szegi meg a megállapodást, emiatt esik el a főváros 6 milliárd forint állami támogatástól.
A közzétett videón a Fidesz fővárosi frakcióvezetője megállapította, érdekes hogy a főpolgármester idehozza a Lánchíd ügyét. Emlékeztette a főpolgármestert korábbi szavaira, amikor azon a véleményen volt, hogy lehet és érdemes szakmai konzultációt, politikai egyeztetést, vagy társadalmi párbeszédet kezdeményezni.
“Van egy határozat, amelyen az ön aláírása szerepel” – emlékeztetett Wintermantel Zsolt és idézett a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának 2020. október 15-ei ülésének határozataiból.
“A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa egyetért azzal, hogy Bel-Buda és a pesti belváros elsődleges kapcsolatát biztosító közlekedési tengely legfontosabb elemét jelentő, a gyalogos-kerékpáros, a közösségi közlekedés a gépjárműforgalom által egyaránt használt Lánchíd felújítását a Fővárosi Önkormányzat a híd lehető legrövidebb ideig tartó lezárása, és a műszakilag lehetséges leggyorsabb ütemezés mellett valósítsa meg, továbbá fenntartja annak szükségességét, hogy a felújítással érintett közúti szakaszon a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónap időtartamot”.
Amíg ezt nem tartják be, addig a kormányon számonkérni, hogy miért nem utalja azt a pénzt, ami az önök megállapodásszegése miatt hiúsul meg, az már “a politikai színjáték és a kormánnyal való konfliktus keresés és generálás része” – állapította meg Wintermantel Zsolt.