Az alapvető jogok biztosa üdvözli, hogy a kormány döntése nyomán februártól jelentősen emelkedett a gyermekotthoni étkeztetésre fordított összeg, amely lehetővé teszi az intézmények és a fenntartók számára, hogy a napi étkezési keret a jelenlegi realitásokhoz igazodjon – tudatta a biztos hivatala szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az ombudsman üdvözli, hogy a kormány a gyermekotthoni étkeztetés összegére több mint másfél milliárd forint többletforrást biztosított a 2023-as költségvetési törvényben.
Pozitív változás az is, hogy mindezek nyomán – a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint – “a gyermekvédelmi gondoskodásban az otthont nyújtó teljes körű ellátás keretén belül a kijelölt gondozási helyükön nevelkedő gyermekek napi élelmiszer-normatíva összege 2023 februárjától 1500 forint/fő/nap” – írták.
A tájékoztatás szerint az alapvető jogok biztosa “különösen hivatalból indított eljárások lefolytatásával megkülönböztetett figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmére”. Az ombudsman a gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermekek ellátásának körülményeiről személyes látogatások alkalmával is tájékozódik, tapasztalatairól nyilvános jelentésekben ad számot.
“Az elmúlt években kiadott több jelentés is kitért a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti és a gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló miniszteri rendelet 2011. január 1-je óta hatályos rendelkezésére” – emlékeztettek.
Az abban foglaltak szerint “a gondozott gyermek számára naponta, az életkornak megfelelő, legalább ötszöri, legalább egy alkalommal meleg, az egészséges táplálkozás követelményének megfelelő étkezést kell biztosítani, a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásoknak megfelelően. A napi ötszöri étkezésre fordított költség összege naponta nem lehet kevesebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 2,4 százalékánál, amely 684 forint/fő/nap”.
A közleményben felidézték, hogy az alapvető jogok biztosa a jelentéseiben rámutatott: az inflációra, az élelmiszerárak jelentő emelkedésére tekintettel a 2011-ben meghatározott étkezési normatívából a fejlődésben lévő gyermekek napi ötszöri, egészséges (zöldségeket, gyümölcsöket is magában foglaló) étkezése nem biztosítható.
A szaktárca az ajánlásokra adott válaszaiban jelezte, hogy az étkezési normatíva emelésével szakmailag egyetért, annak megvalósítása a mindenkori költségvetési helyzettől függő kérdés – írták a kommünikében, kitérve arra, hogy “az ombudsman továbbra is nyitott az együttműködésre a gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermekek jogainak mind szélesebb körű védelme érdekében”.