A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt egy 33 éves férfi és egy 29 éves nő ellen többszörösen minősülő emberölés bűntette, magánlaksértés bűntette és rongálás vétsége miatt – közölte a vádhatóság szerdán az MTI-vel. Az élettársak megölték a férfi nagyapját a pénzéért.

A tájékoztatás szerint a vádlottak Sajószentpéteren a férfi édesanyjának lakásában laktak, azonban állandó anyagi nehézségeik voltak, alkalmi munkát végeztek, illetőleg megélhetésükre gyakran a férfi anyja adott pénzt.
Tudomásuk volt arról, hogy a férfi 83 éves nagyapja szintén Sajószentpéteren egyedül él, magas nyugdíja van, takarékos és korábban nyereményjátékon egymillió forintot nyert, amelyet otthon tart. Elhatározták, hogy megszerzik a pénzét, ezért először megpróbálták rábírni, hogy idősotthonba költözzön, ezért 2019 áprilisában az idős férfi családi házának kerítését megrongálták, az épület egyik ablakát kővel betörték. A nagyapa ugyan megijedt, de nem költözött véglegesen idősotthonba.
A vádlottak azonban türelmetlenek voltak, mindenképpen hozzá akartak jutni a pénzhez, ezért néhány nap múlva, éjszaka betörték az egyik hátsó ablakot és bejutottak az épületbe. Kutatni kezdtek, de nem találtak pénzt. Eközben a sértett a hálószobában aludt, nem ébredt fel a zajokra.
A nő úgy gondolta, hogy a sértett csak úgy tesz, mintha aludna, és attól tartva, hogy felismeri őket, felszólította a férfit, hogy vágja fejbe a nagyapját. Az unoka egy követ dobott az idős férfi fejére, majd késsel több mint húsz vágott és szúrt sebet ejtettek a fején, nyakán, mellkasán.
Tovább kutattak a lakásban, de az elrejtett pénzt nem találták meg; végül 3 ezer forint készpénzt, valamint karórát és aranygyűrűt vittek el.
A sértett a bántalmazás következtében a helyszínen meghalt.
Az ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottakkal szemben életfogytig tartó fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott azzal, hogy a bíróság a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét zárja ki – írta a megyei főügyészség.