Az a feladatunk, hogy határozottan, szeretetteljesen, de keményen visszaverjük azokat a támadásokat, amelyek a kereszténység ellen indultak – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon.

Soltész Miklós a Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában emelt, Szent II. János Pál nevét viselő iskolakápolna szentelési ünnepségén a néhai egyházfőre emlékezve azt mondta, a pápa szeretetteljes viselkedésével mindenkit meg tudott szólítani és adott esetben bocsánatot tudott kérni a kereszténység korábban elkövetett bűnei miatt is.
Rá tudott szólni egy “vadliberális világ” szószólóira, keményen és határozottan vállalta a kereszténységet, nekünk pedig ugyanez a feladatunk – fogalmazott az államtitkár.
Az itt nevelkedő gyermekek és a pedagógusok merik ezt az utat vállalni a kereszténység védelmében – hangoztatta. Soltész Miklós kitért arra, hogy a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében működő iskolákban is le kell tenni azokat az alapokat, azokat a “kősziklákat” és üzeneteket, amelyek megerősítenek minket kereszténységünkben és hazaszeretetünkben.
Ezek által bátran és világosan Európa felé fordulhatunk azért, hogy megmentsük a kontinenst – mondta az államtitkár, megjegyezve, ebben például a lengyelekkel és más közép-európai népekkel teljesen azonosan gondolkodunk.
Az eseményen Seszták Miklós kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője arra biztatta a jelenlévőket, térjenek be az iskola kápolnába bármikor, mert az ajtaja mindig és mindenki számára nyitva áll.
Az épületrészt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök szentelte fel.
Rozinka Mihály intézményvezető elmondta, az elmúlt három évben az egyházmegye többször nyújtott támogatást az iskolának, mintegy 94 millió forint értékben. A kápolna építését is magában foglaló beruházások során az iskolaépületben korszerűsítették a világítást és a fűtést, rekortánpályát alakítottak ki az udvaron, valamint elvégezték a belső felújítási munkálatokat, és az óvodai udvari játékok rekonstrukcióját is.
A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága a 2019. június 27-ei viharkár felszámolásához 26,4 millió forint értékben nyújtott rendkívüli támogatást az intézménynek.