A súlyosbodó migrációs válság miatt Lengyelország visszaállítja a belépési tilalmat a fehérorosz határ menti térség kétszáz méter széles sávjában – jelentette be szerdán Donald Tusk lengyel kormányfő.

A kormányfő Wladyslaw Kosiniak-Kamysz miniszterelnök-helyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel, valamint Tomasz Siemoniak belügyminiszterrel együtt látogatott a fehérorosz határ közelében fekvő Dubicze Cerkiewne településre.
A közös sajtóértekezleten Tusk arra utalt, hogy előző nap a határon átjutni próbáló egyik illegális bevándorló megkéselt egy, a határőröket segítő lengyel katonát, akit jelenleg kórházban ápolnak.
Ebben az összefüggésben a kormányfő megígérte: az állambiztonság, valamint a határt őrző tisztviselők biztonsága érdekében minden lehetséges logisztikai, technikai és jogi eszközt igénybe vesznek.
Bejelentette: a jövő hét elején a kormány döntést hoz “a mintegy 200 méter széles ütközőzóna lehetőleg gyors visszaállításáról” ott, ahol ez a lengyel állam hatékony határvédelmi tevékenysége miatt szükséges.
Tusk aláhúzta: a határvédelem, valamint saját életük védelme érdekében a lengyel határőröknek “teljes joguk, sőt kötelességük, hogy minden elérhető módszert alkalmazzanak”, és ebben az állam, valamint személyesen a miniszterelnök teljes támogatását fogják élvezni.
Kilátásba helyezte: a határon az eddiginél nagyobb mértékben fogják bevetni a rendőrséget is, különösen ott, ahol csoportos határsértési kísérletekre kerül sor.
“Semmilyen menedékkérőkkel nincs itt dolgunk, hanem a lengyel határ és az állam destabilizációját célzó, szervezett, több szinten nagyon hatékony akcióval állunk szemben” – jelentette ki Tusk.
Kosiniak-Kamysz közölte: a határőröket jelenleg 5500 katona támogatja, a hadsereg jelenlétét Marek Sokolowski vezérkari főnök keddi döntése értelmében tovább erősítik.
A lengyel-fehérorosz határra nehezedő migrációs nyomás miatt az előző kormány idején, 2021 szeptemberében 183 határövezeti települést érintő belépési tilalmat vezették be a térségen kívül élők számára. A tilalmat 2022 júliusában egy 200 méter széles határ menti sávra korlátozták, majd tavaly év elejétől feloldották. Ennek oka az volt, hogy a határvonal jelentős részén közben felépült az elektronikus riasztórendszerrel felszerelt acélkerítés. Hétfői bejelentés szerint Lengyelország a Keleti Pajzs nevű projekt keretében továbbfejleszti a keleti határszakasz védelmét.