Németországban az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben csökkentek a termelői árak júliusban éves és havi összevetésben egyaránt – közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn.

A német termelői árak júliusban az egy évvel korábbihoz képest 6 százalékkal estek az előző havi 0,1 százalékos éves áremelkedés után. Elemzők kisebb, 5,1 százalékos termelői árcsökkenést vártak júliusra.
Az előző havihoz képest júliusban 1,1 százalékkal csökkentek a termelői árak a várt 0,2 százalékos csökkenéssel szemben, miután júniusban 0,3 százalékos havi árcsökkenést jegyeztek fel.
A nem tartós fogyasztási cikkek árai júliusban 8,1 százalékkal voltak magasabbak, mint 2022 júliusában, idén júniushoz képest nem volt változás. Az élelmiszerárak 9,2 százalékkal emelkedtek. A cukor ára különösen erőteljesen nőtt, 87,5 százalékkal. A feldolgozott burgonya 32,2 százalékkal, a sertéshús 32 százalékkal került többe, mint tavaly júliusban. A feldolgozott és tartósított gyümölcs és zöldség ára 18,5 százalékkal, a tej és tejszín ára 0,1 százalékkal ment fel az előző évihez képest.
Alig néhány termék volt olcsóbb júliusban tavaly júliussal összevetve, így például a vaj ára 30,4 százalékkal, a növényi olajoké 38,8 százalékkal csökkent.
A tartós fogyasztási cikkek ára idén júliusban 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző havihoz viszonyítva a tartós fogyasztási cikkek ára nem változott.
A beruházási javak ára egy év alatt 5,5 százalékkal ment fel. A gépek és berendezések ára 6,7 százalékkal, a gépjárművek és alkatrészek ára 5,1 százalékkal emelkedett. A havi áremelkedés 0,3 százalék volt.
A köztes termékek ára 3,4 százalékkal csökkent éves és 1 százalékkal havi szinten. A legjelentősebben a fémek ára csökkent, éves bázison 10,5 százalékkal, havi alapon 2,3 százalékkal. A nyersvas, az acél és a vasötvözetek 17,7 százalékkal kerültek kevesebbe, mint 2022 júliusában.
Az energiaárak  júliusban 19,3 százalékkal voltak olcsóbbak, mint az előző év azonos hónapjában, egy hónap alatt pedig 2,5 százalékkal csökkentek.
A villamosenergia-árak 30 százalékkal estek éves és 4,1 százalékkal csökkentek havi szinten.
A kőolajtermékek ára 16,6 százalékkal csökkent éves bázison, de 1,1 százalékkal nőtt júniushoz viszonyítva. Az üzemanyagok ára 11,3 százalékkal csökkent júliusban az előző évihez képest és 1,2 százalékkal emelkedett júniushoz képes. A vezetékes földgáz ára 16,2 százalékkal csökkent, ami az első éves összevetésű csökkenés 2020 decembere óta.
Az energia nélkül a termelői árak 2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest és 0,4 százalékkal csökkentek júniushoz képest.