Megnyílt a VI.Textilművészeti Triennále Szombathelyen

forrás: pixabay.com

Tizenöt ország 160 textilművészének 204 alkotása látható a VI. Textilművészeti Triennálén, amelyet pénteken délután nyitottak meg a Szombathelyi Képtárban.

Szín, forma és technikai sokféleség fogadja a kiállítás látogatóit, nehéz lenne egységes stílusról, irányzatról beszélni a kiállított művek láttán, hiszen ahány alkotó, annyi féle képen fejezi ki önmagát – hangsúlyozta a megnyitón Cebula Anna művészettörténész, képtárigazgató.
A triennále témakiírásának megfelelően a művekben jelen van az “elmozdulás”.  Hozzáfűzte, nem akármilyen teljesítmény sem a művészektől, sem pedig a rendezőktől, hogy csaknem 50 éve  pulzál Szombathelyen a textilművészet.
Emlékeztetett arra, hogy a vasi megyeszékhely az elmúlt csaknem öt évtized alatt 78 textilművészeti kiállításnak, biennálénak és triennálénak adott otthont, ezek a művészeti események pedig az évek során nemzetközi rangot vívtak ki maguknak.
Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere köszöntőjében azt hangsúlyozta: a város büszke az értékeire, amelyek közé tartozik a Szombathelyi Képtár textilgyűjteménye, amely a legnagyobbak közé tartozik az országban.
A polgármester szólt arról is, hogy reményeik szerint  legközelebb már a felújított, korszerűsített képtárban tarthatnak majd nemzetközi textilművészeti kiállítást.
A Szombathelyi Képtár földszintjén a triennáléval egy időben megnyílt a Textil szombathelyi útja 1970-2018 című kiállítás is, amely az elmúlt évtizedek biennáléinak és triennáléinak anyagaiból válogat és a s

zombathelyi gyűjtemény leghíresebb, kiállításokra legtöbbször kikölcsönzött darabjait mutatja be. A triennále és a kiállítás is szeptember 2-ig tekinthető meg.