Múzeumok éjszakája – A kiállítóhelyek sokszínűségét mutatják be Szombathelyen

A városban működő közgyűjtemények, kiállítóhelyek sokszínűségét mutatják be a múzeumok éjszakáján Szombathelyen: a Vasi Skanzen június 23-án nyitja meg kapuit a látogatók előtt, a Savaria Múzeumban és a programsorozathoz csatlakozó intézményekben pedig június 30-án szerveznek programokat – jelentették be a szervezők a hétfőn sajtótájékoztatón. 

A múzeumok színes programokkal, kiállításokkal, a tárlatvezetéssel, tudományos előadásokkal és zenei programokkal készülnek – mondta el Czenki Zsuzsanna, a Savaria Múzeum igazgatóhelyettese.     Hozzáfűzte: a közgyűjteményi intézmények az aktuális kiállításhoz kapcsolják a programjaikat, egyebek mellett a múzeumpedagógiai, interaktív foglalkozásokat.
A Savaria Múzeumban éjszakai tárlatvezetés is lesz, a sötét, elemlámpákkal megvilágított kiállítótérben meglepetésekre számíthatnak a látogatók.
Az Iseum Savariense új kezdeményezéseként lehetőség nyílik a raktárakban őrzött értékes műtárgyak örökbefogadására. A Smidt Múzeumban A Smidt Múzeum és az Astro címmel nyílik kiállítás, a programok, köztük csillagászati előadások a tárlathoz kapcsolódnak.
A Szombathelyi Képtárban textiltervező, iparművész és művészettörténész tart előadást, a téma a képtárban látható  Textiltriennálé lesz.
A levéltár régi épületében a látogatók betekintést nyerhetnek a raktárakban őrzött iratokba, a pincében pedig az egykori kínzóeszközöket nézhetik meg. A törvényszéken interaktív bírósági tárgyalást prezentálnak, igazságügyi szakértő és antropológus tart majd előadást. A büntetés-végrehajtási intézet udvarán a műveleti csoport tart bemutatót.
A múzeumok éjszakája programsorozathoz a MÁV és a GYSEV is csatlakozott, a motorműhelyben egyebek mellett a legújabb motorvonatot mutatják be.