Tizenkét bemutatót tervez a következő évadban szombathelyi Mesebolt Bábszínház

Tizenkét bemutatót tervez a következő évadban a szombathelyi Mesebolt Bábszínház társulata – közölte kedden sajtótájékoztatón Kovács Géza igazgató.

Ismertetése szerint az idei évad bemutatóinak sorozata sem zárult le még teljesen, hiszen július 2-án a Kőszegi Várszínházzal közösen mutatják be Peer Krisztián és Janicsek Péter elsősorban kicsiknek szóló Estimese című darabját, amelyet szeptember 9-től a zombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) kamaratermében is láthat majd a közönség.
Az igazgató szól arról is, hogy június 21-én csütörtökön este nyolc órától különleges helyszínen, a zombathelyi székesegyház előtti Mindszenty téren mutatják be utoljára a kőszegi várszínházi közös produkcióként született, Sua  Jorge Luis Borges novellája nyomán készült, felnőtteknek szóló Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözlése című passiójátékot, amely 2014-ben elnyerte a legjobb drámai előadásnak járó Arany gúnár díjat, a szlovákiai Körmöcbányán, a humor és a szatíra fesztiválján.
A következő évad darabjai között szerepel felsorolása szerint Michael Ende Ármányos papucs című darabja, Kolozsvári Angéla Pöttöm Panna című meseátirata a Griff Bábszínházzal közös produkcióban, Josef Capek Történetek a Kutyusról meg a Cicusról című meséje, a Körhinta – pöttöm színházi előadás.
Jövőre mutatják be Veres András Kelekótya haramiák című darabját a Ziránó Színház vendégjátékaként, majd szintén Veres András átiratában kerül színre egy klasszikus felújított mesedarab, a Holle anyó, amelyet jónéhány éve már sikerrel játszott a zombathelyi Mesebolt Bábszínház társulata.
Szintén a felújított, korábban már játszott darabok közé tartozik Hanna Januszewska A gyáva kistigris című darabja, és nagy várakozással tekintenek Oscar Wilde A boldog herceg című darabjának jövő márciusi bemutatása elé, amelynek dramaturgja és rendezője Jeles András lesz.
A jövőre tervezett bemutatók között szerepel Gimesi Dóra Tíz emelet boldogság című darabjának felújított változata a Budapest Bábszínházzal közös produkcióban, melynek eredetije 2015-ben a budapesti Gyermek és Ifjúsági Színházi Szemle fődíjas előadása volt.
Jövő év áprilisában mutatja be a Mesebolt Bábszínház Szálinger Balázs Királyok könyve című, az Árpád-házi királyokról szóló darabját osztálytermi színházi produkcióként, amellyel az a terve a bábszínháznak, hogy a megye szinte összes iskolájába eljusson az évad során.
A következő évad kőszegi várszínházi bemutatójának terve is formálódik, Parti Nagy Lajos Ibusár című művét szeretnék bemutatni jövő júniusban Veres András rendezésében – sorolta az igazgató.
Kovács Géza a hamarosan záruló évad számairól szólva elmondta: 386 előadást tartottak, a összes nézőszám csaknem elérte a negyvenezer, bérleteseik száma pedig meghaladta az ötezer főt.
Társulatukba a következő évadtól két új tag lép a távozók helyébe, a kaposvári egyetemen most diplomázott Varga Bori és a Griff Bábszínháztól érkező Konszovszky Márton személyében.