Ismét a tradicionális címert használja hétfőtől az Újpest FC labdarúgócsapata – erről hivatalos közleményben számolt be honlapján a lila-fehér klub.

“Azt tartottam fairnek, ha a címerváltás döntésének jogát átadom az új tulajdonosi körnek. Sajnos ez az ismert okok miatt nem történt meg. Én viszont ígéretet tettem a szurkolók felé, és tartom a szavam. A mai nappal a tradicionális címer jelképezi ismét a klubot. Az a címer, amely a rendszerváltástól az egységes újpesti sportot képviseli, legyen szó judoról, jégkorongról vagy akár futballról és ezek utánpótlásairól” – nyilatkozta Roderick Duchatelet, a klub belga tulajdonosa.
A címervita öt éve kezdődött, amikor a futballcsapat bemutatta új címerét. A szurkolók ezután tüntetésen követelték a régi címer visszaállítását, az Újpesti Torna Egylet (UTE) pedig kisebbségi tulajdonosként nem járult hozzá a változtatáshoz, majd bírósághoz fordult, ám első fokon elutasították a keresetét a személyiségi jogi perben. Másodfokon azonban, 2017 decemberében az anyaegyesület számára kedvező döntés született. A bíróság kimondta, hogy a futballklubnak vissza kell vonnia az új címert.
Az Újpest FC a Kúriához fordult, amely neki adott igazat, mivel indoklása szerint valamely önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet saját címerének saját döntésen alapuló megváltoztatása objektíve nem okozhatja egy attól elkülönült jogi személy jó hírnevének sérelmét. Tavaly április közepén az Alkotmánybíróság (AB) alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Kúria ítéletét. A Kúria végül idén januárban hatályban tartotta a másodfokú jogerős ítéletet. Megállapította, hogy az alperes Újpest FC megsértette a felperes UTE jó hírnevét azzal, hogy a hozzájárulása nélkül az általa működtetett felnőtt férfi labdarúgócsapat címerét megváltoztatta.
Az UTE áprilisban bejelentette, hogy végrehajtás útján próbál érvényt szerezni a jogerős bírói döntésnek, amelynek nem tett eleget az alperes Újpest FC, és továbbra is használta a mezeken és a csapatok egyéb felületein a jogellenes címert. Júniusban a bíróság átadta a végrehajtóknak az ügyet.
Közben tavaly májusban megállapodás született a klub eladásáról, ezt 2022. január 28-án szerződésben rögzítette a két fél. Ám július 1-jén az Újpest FC közölte, a vevő – amelyet Kovács Zoltán, a csapat volt játékosa képviselt – a június 30-i határidőig nem fizette ki a vételárat, így meghiúsult a tulajdonosváltás.