Az elmúlt években sportigazgatóként, a szakvezető segítőjeként, időnként helyetteseként volt rálátása a szövetségi kapitányi teendőkre, így az ebbe a pozícióba csütörtökön kinevezett Boczkó Gábornak nem lesz teljesen új a mostantól rá váró feladat.

Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőröző az M4 Sport Sporthíradójában pénteken elmondta, hogy szorosan együttműködött Udvarhelyi Gáborral, az eddigi szövetségi kapitánnyal, utánpótlás Európa-, illetve világbajnokságon például megosztották egymás között a feladatokat, egyikük a fiatalabbakkal, másikuk az idősebbekkel foglalkozott, a tokiói olimpián pedig ő helyettesítette a válogatott irányítóját, aki egészségi állapota miatt nem tudott kiutazni Tokióba.
“Ez egy rendkívül nemes és nagy feladat. Szerencsére az elmúlt években ráláthattam erre a munkára, ez a funkció valamilyen szinten már közel állt hozzám. Szóval nem úgy csöppenek bele a mély vízbe, hogy nincs fogalmam erről az egészről” – fogalmazott 44 éves új kapitány.
A tokiói játékok halasztása miatt lerövidült párizsi olimpiai ciklust illetően úgy vélekedett, hogy idén még lehet új versenyzőket kipróbálni, de a jövő évtől már a kvalifikáció kerül előtérbe.
“Úgy érzem, hogy ez az év még a tesztelés időszaka lehet, ki lehet próbálni olyan versenyzőket, akik feltörekvő fiatalok, de a jövő évben már ezzel a rövidített intervallummal megkezdődik a kvalifikáció. Ott már kevésbé lesz lehetőség a kísérletezésre, ott már olyan potenciális csapatokat kell összeállítani, amelyek ki tudják vívni az olimpiai kvótát” – hangsúlyozta.
A szakágakra rátérve beszélt többek között arról, hogy a női párbajtőrre, melyben a vezetőedzői poszton Kovács Ivánt Somfai Péter váltja, szeretnének “egy kicsit ráfókuszálni”, mert – mint azt megjegyezte – “ott is tehetséges versenyzők vannak, akiknek el kell hinniük, hogy ki tudnak jutni olimpiára”. Női párbajtőrben az előzetes várakozás ellenére nem volt magyar induló a japán fővárosban.
Boczkó Gábor megbízatása, akárcsak a szakági vezetőedzőké 2024. december 31-ig szól. Egészségi állapota miatt az eddigi szövetségi kapitány nem pályázott.
Magyar vívók a hét végén két helyszínen versenyeznek, a női kardozók Plovdivban, a női és férfi párbajtőrözők pedig Dohában lépnek pástra. Márciusban két alkalommal is Budapestre jön a nemzetközi elit, előbb 4. és 6. között rendezik a WestEnd férfi és női párbajtőr Grand Prix-t, majd 18-tól 20-ig a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupát.
Az év fő versenye, a világbajnokság Kairóban lesz július 15. és 23. között.