Érezd Szombathelyt! – Több mint száz progam harminc helyszínen

Több mint 30 helyszínen, száznál is több programmal várja májustól szeptemberig a vasi vármegyeszékhelyen az Érezt Szombathelyt! elnevezésű kulturális és gasztronómiai eseményeket felvonultató rendezvénysorozat – közölte az MTI-vel a városháza sajtóirodája.

Koncertek, mozifilm-vetítések, tárlatvezetések, táncos rendezvények, ínycsiklandó gasztro-estek, interaktív művészeti és sportprogramok szerepelnek a kínálatban – írták.
A nyitórendezvényt, a Food & Music Weekend Fesztivált május 24-26. között tartják a város főterén, 21 food-truckkal, helyi zenekarokkal.
Május 11-én a Napközi elektronikus zenei piknikjére várják az érdeklődőket a Szombathelyi Képtárban, május 17-én Szombathely ismét csatlakozik a Quadrille – Európai Tácfesztivál eseményeihez, melynek keretében táncra perdülnek az iskolások, érettségiző társaikat a közismert négytételes francia négyessel támogatva.
Május 30-június 2. között második alkalommal rendezi meg a Weöres Sándor Színház a színházművészet sokszínűségét bemutató Határvonalak Színházi Fesztivált.
Hozzáfűzték: június 14-15. között a környezettudatosság jegyében tartják Szombathelyen az ÖkoPlusz Fesztivál, majd június 18-20. között a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem az iparterületek újjászületésének kérdését helyezi a fókuszba.
Június 16-17-én tartják a Bloomsday – kortárs művészeti fesztivált, amellyel James Joyce Ulysses című művéről emlékeznek meg.
Július 21-én a főtéren rendezik a Legerősebb Tűzoltók nemzetközi versenyén öt ország mintegy 100 tűzoltója méri össze erejét.
Június 21-22-én a Csónakázótónál az év leghosszabb napját ünneplik meg a Szentiván-éji vigasságokkal: koncertekkel vidámparkkal, tűzijátékkal – ismertették a közleményben.
Június 30-július 6. között 24. alkalommal rendezik az improvizatív zenei tábort és a Lamantin Jazz Fesztivált a Weöres Sándor Színházban.
A tavaly debütált, Nagy Szombathelyi Kvíz Party június 27-én ismét játékos gondolkodásra buzdítja a nevező csapatokat.
Az idén is lesznek teraszkoncertek a városházán, az Emlékmű dombon zenés kertmozi szórakoztatja a nézőket, június 28-án Történelmi Témapark ad otthont már harmadik éve a nagysikerű piknik-koncerteknek, a Ferences-kertben kamaraszínházi előadásokat tartanak.
Július 20-án az Agora-Savaria szervezésében családi délutánra várják a várost a KRESZ Park árnyas fái alá, augusztus 10-én pedig a Csónakázótó szigete ad otthont az élménydús, közös játéknak.
A kultúra kedvelői a Savaria Múzeum szervezésében több ingyenes tematikus tárlatvezetésen vehetnek részt a nyár során, országos képeslapkiállítás, textilművészeti triennálé, vagy június 22-én a Múzeumok Éjszakája programjait kínálják a hozzájuk betérőknek.
A nyári programkínálat talán legismertebb eseménye a Savaria Történelmi Karnevál augusztus 22-25. között lesz, több száz jelmezes felvonulóval.
Szeptember 14-én a Fekete István Állatvédő Egyesület Kutyagolás Szombathelyen címmel invitál közös sétára, nem csak kutyásokat. Akciójukkal a felelős állattartásra hívják fel a figyelmet, bemutatnak kutyás feladatokat, de lesz kutyaszépségverseny és örökbefogadásra is lehetőség nyílik – közölte a városháza sajtóosztálya.