Egyértelmű terrorcselekménynek nevezte Kijev bombázását péntek reggel Andrzej Duda elnök, miután telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A telefonbeszélgetésre hivatkozva Andrzej Duda a Twitteren azt írta: az ukrán fővárosban nagyon nehéz a helyzet, “drónok lakóházakra vetnek bombákat, emberek halnak meg”.
A lengyel elnök szerint Kijev bombázásának célja az ukránok erkölcsi tartásának megtörése. “Mindazonáltal óriási az elszántság a főváros megvédésére” – húzta alá Duda.
Péntek délután Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Facebookon közölte: elrendelte a miniszterelnöki tanács olyan rendeletének előkészítését, amelynek értelmében lezárják Lengyelország légterét az orosz légitársaságok előtt.
Volodimir Zelenszkij péntek reggeli televíziós beszédében közölte: Oroszország péntek hajnalban ismét rakétákkal támadta Ukrajnát, de az orosz csapatokat több helyen megállították.
Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.