A MÁV folyamatosan újítja fel a használtan vett nemzetközi háló- és fekvőhelyes kocsikat

A MÁV a nemzetközi szolgáltatás bővítésére, a minőség javítására folyamatosan újítja fel a használtan vett, nemzetközi forgalomban közlekedő háló- és fekvőhelyes kocsikat – közölte a vasúttársaság pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a MÁV-Start tavaly 22 darab használt, légkondicionált háló- és fekvőhelyes kocsit vásárolt egy szlovák cégtől.
A MÁV az MTI érdeklődésére közölte, hogy a kocsik vásárlása és felújítása 3 milliárd forintba kerül, amelyet a vasúttársaság saját forrásból finanszíroz. A 22 kocsiból négyet már felújítottak a Dunakeszi Járműjavítóban, további tizenkettő várhatóan az idén nyár közepéig, a többi jövőre készül el.
A MÁV közleménye szerint felújítás során a kocsik megkapják a MÁV-Start flottájával megegyező arculatot, javításon, karbantartáson esnek át. A belső tér átalakításával lehetővé teszik a büfékínálat biztosítását.
A közleményben ismertetik, hogy a légkondicionált, háló- és fekvőhelyes kocsik engedélyezett sebessége óránként 200 kilométer, a fékberendezés csendes futást biztosító tárcsás kivitelű. A kocsikban az utasigényekhez rugalmasan alakítható fülkék vannak, az ágyak száma a fülkén belül tetszőlegesen megválasztható. Egyes kocsik kerekesszékkel közlekedők számára is igénybe vehetők.
A 22 kocsi beszerzésén kívül, a MÁV-Start az Utasellátó megújítását célzó átfogó programjában a meglévő 15 légkondicionált háló- és fekvőhelyes kocsit is korszerűsíti – közölte a vasúttársaság.