Az EU-tagországok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak kedden az Afganisztánban kialakult helyzetről, videokonferencia keretében – közölte hétfőn a miniszteri tanács sajtószolgálata.

“A legújabb afganisztáni fejleményeket, valamint a partnerekkel az elmúlt napokban és órákban folytatott intenzív tanácskozásokat követően úgy döntöttem, hogy kedd délután rendkívüli tanácskozásra hívom össze az uniós tagállamok külügyminisztereit” – jelentette be hétfő délutáni Twitter-üzenetében, Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője.
Több uniós tagállam megkezdte az afgán fővárosban szolgálatot teljesítő diplomáciai személyzete evakuálását, miután a radikális iszlamista tálibok az ország nagy részét, egyben Kabult is elfoglalták.
A tálib lázadók az amerikai és egyéb nemzetközi erők kivonásának májusi kezdetekor indítottak általános támadást a kormányerők ellen, és az elmúlt bő egy hétben elfoglalták az ország tartományi központjait, szinte egyetlen puskalövés nélkül; a legtöbb helyen a kormányerők egyáltalán nem vagy alig tanúsítottak ellenállást. Asraf Gáni afgán elnök vasárnap elhagyta az országot, és nem sokkal később a felkelők elfoglalták a fővárost is.