Áttörő béremelés az egészségügyben

A magyar egészségügy az eddigi adatok alapján európai viszonylatban is meglehetősen jól állja a sarat a járvány elleni védekezésben. Ezért is fontos az orvosok és ápolók nagymértékű béremelése, amellyel kifejezzük elismerésünket.

Az elmúlt hat évben olyan jelentős lépéseket tettünk az egészségügyi szakdolgozók anyagi megbecsüléséért, amire azt megelőzően még nem volt példa. Most döntöttünk a hálapénz kivezetése és büntethetővé tétele mellett az orvosi bérek nagyarányú emeléséről, elfogadva a Magyar Orvosi Kamara elképzeléseit. A bértábla szerint kereső orvosok fizetése több mint kétszeresére, esetenként akár a jelenlegi háromszorosára is növekedik 2023-ra.

A gyakorlati időt figyelembe vevő orvosi béremelés 2021. január 1-jén kezdődik és 2023-ig tart, érinti az orvosokat, szakorvosokat, fogorvosokat, szakfogorvosokat, gyógyszerészeket, szakgyógyszerészeket, a kormányrendeletben meghatározott munkakörben egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottakat is. Napirenden van a háziorvosok béremelése is.

Folyamatos a szakdolgozói béremelés is. 2019-ben 8 százalékos előrehozott szakdolgozói béremelést biztosítottunk, amelybe már a védőnők is bekerültek, csakúgy, mint az idén januári, további 14 százalékos fizetésemelési körbe. November 1. a következő szakasz kezdete, amikortól 20 százalékkal nő a jövedelmük. Jövő januárban további 30 százalékos emelés következik, így áll össze a 2019 és 2022 közötti több lépcsős, összesen 72 százalékos növekedés.

Mindemellett az egészségügyi dolgozók egyszeri 500 ezer forintot kaptak idén a vírusvédelemmel járó többletnehézségek elismeréseként.