Az Európai Unió intézményeinek vezetői gratuláltak Olaf Scholznak, hogy megválasztották Németország kancellárjának.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében jó munkakezdést kívánt a megválasztott német kancellárnak és hangsúlyozta, várakozással tekint a bizalmas együttműködés elé “egy erős Európa érdekében”.
“Várom, hogy hamarosan találkozzunk Brüsszelben” – tette hozzá von der Leyen.
Charles Michel, az Európai Unió tagországainak vezetőit tömörítő Tanács elnöke üzenetében úgy fogalmazott: “várom a közös munkát egy erős és szuverén Európáért”.
A Tanács elnöke egyúttal köszönetet mondott Angela Merkel korábbi német kancellárnak a sokéves együttműködésért.
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szintén Twitter-üzenetben gratulált a német kancellár megválasztásához, és azt írta: sok sikert és szerencsét kíván a Németország és az Európa előtt álló feladatok megoldásához. Az Európai Parlament várakozással tekint a közös munka elé – tette hozzá Sassoli.
Olaf Scholzot szerdán választotta meg kancellárnak a német szövetségi parlament (Bundestag). Scholz a második világháború utáni Németország kilencedik – és Willy Brandt, Helmut Schmidt és Gerhard Schröder után a negyedik szociáldemokrata – kancellárja. Az új kancellár Angela Merkelt váltja, aki négy cikluson keresztül volt Németország kancellárja.