Az Európai Unió nem követi Washington példáját, és nem hívja haza diplomatáit Ukrajnából – jelentette ki Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfő reggel Brüsszelben, a tagországok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve.

“Nincs szükség az ukrán(-orosz) határon kialakult helyzet dramatizálására és a diplomaták hazahívására, hacsak Antony Blinken amerikai külügyminiszter a mai videokonferencián nem lát el minket olyan információval, amely indokolná ezt a lépést” – fejtette ki.
Az amerikai külügyminisztérium “a folyamatos orosz katonai fenyegetésre” és a súlyos koronavírus-járványra hivatkozva Ukrajna elhagyására szólított fel vasárnap minden amerikai diplomatacsaládot, a külképviseleti személyzet minden olyan tagját, akinek jelenlétére ott nincs feltétlenül szükség, és általában az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat.
Borrell hangsúlyozta: az EU példátlanul egységes az Ukrajnában kialakult helyzetet illetően. Újságírói kérdésre válaszolva azt is hozzátette, hogy a keddi külügyi tanácskozáson egyelőre nem lesz szó Oroszország elleni újabb konkrét szankciókról.
Dánia külügyminisztere, Jeppe Kofod a tanácskozásra érkezve kijelentette: az Európai Unió készen áll arra, hogy példa nélküli, a 2014-esnél is szigorúbb szankciókat vezessen be Moszkva ellen, amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát.
“Az orosz vezetésnek tisztában kell lennie azzal, hogy ha katonai erővel és provokációkkal akarja megváltoztatni az európai határokat, akkor magas árat kell fizetnie” – mondta.
Simon Coveney ír külügyminiszter kijelentette: az orosz haditengerészeti gyakorlatok az Ír-tenger nemzetközi vizein “nemkívánatosak”. “Nincs hatalmunk megakadályozni, de világossá tettem a dublini orosz nagykövetnek, hogy hazánk nem örül ezeknek a gyakorlatoknak. Ez nem a megfelelő idő arra, hogy növeljük a katonai tevékenységet és a feszültséget” – mondta Coveney.
Annalena Baerbock német külügyminiszer arról beszélt, hogy habár minisztériuma “készenléti” tervet dolgoz ki a nagykövetségek alkalmazottai és más, Ukrajnában tartózkodó német állampolgárok számára, egyelőre nem lát okot az evakuálásukra.