Kecskemét, 2021. augusztus 28. JAS-39 Gripen típusú vadászrepülõgép a kecskeméti nemzetközi repülõnap és haditechnikai bemutató ünnepélyes megnyitója napján az MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ repülõbázison 2021. augusztus 28-án. A kétnapos, augusztus 28. és 29-i rendezvény programjai között számos légi és szárazföldi bemutató szerepel. A magyar légierõ mellett mintegy tucat nemzet tart légi bemutatót. MTI/Ujvári Sándor

NATO-hadgyakorlat kezdődik hétfőn Csehországban a szövetség nyolc tagállama légierejének részvételével.

Az Ample Strike fedőnevű hadgyakorlaton a cseh légierőn kívül nyolc ország – Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Szlovákia – légiereje képviselteti magát. A magyar hadsereg pilótákkal és JAS-39 Gripen vadászgépekkel vesz részt a hadgyakorlaton – olvasható a cseh hadsereg honlapján megjelent közleményben.
A vendéglátó cseh hadsereget mintegy 500 katona képviseli, míg a külföldi légierők 200 katonát küldtek a hadgyakorlatra.
A több helyszínen zajló műveletekben – szeptember 6-tól 19-ig – a részt vevő katonai alakulatok a légierők személyzetének együttműködését fogják gyakorolni különböző helyzetekben.
A közlemény szerint a gyakorlaton a csehek és a magyarok JAS-39 Gripen vadászgépei mellett cseh L-159 Alca vadászgépek, Mi-24 harci helikopterek, a németek Learjet gépei, a hollandok L-39C gépe lesznek láthatók, míg az Egyesült Államokból F-15 vadászgépek, KC-135 üzemanyag-szállító gép, illetve egy pilóta nélküli MQ-9 Reaper repülőgép érkezett a hadgyakorlatra Csehországba.