A demográfiai kihívásokra adott válaszokról, a családpolitikában bevált jó gyakorlatokról, a családi értékek és a családtámogatások fontosságáról beszéltek miniszterek a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson pénteken.

A Várkert Bazárban megrendezett kétnapos nemzetközi konferencián Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: Magyarország a GDP (bruttó hazai termék) öt százalékát fordítja családtámogatásokra.
Milan Krajniak szlovák munkaügyi, szociális és családügyi miniszter a szlovák családtámogatások között említette, hogy a társadalombiztosítással rendelkező édesanyáknak a várandósság negyedik hónapjától a szülésig terhességi hozzájárulást adnak, a gyermek érkezése után gyest, gyedet kapnak a szülők, és a gyermek hároméves koráig – attól függetlenül, hogy az édesanya visszamegy-e dolgozni, vagy otthon marad a gyermekkel – szülői szabadságot fizetnek neki, amely a minimálbér 61 százaléka.
Janez Cigler Kralj, Szlovénia munka-, család-, szociális ügyek és esélyegyenlőségi minisztere azt hangsúlyozta: a családpolitika a tagállamok felelőssége, és ennek így is kell maradnia.