Egy baloldali kormány a választás után belesodorná Magyarországot a háborúba – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi videónyilatkozatában arról beszélt, hogy ha az országgyűlési választáson a baloldal nyerne, azonnal megszavaznák a földgáz- és kőolajszállításra vonatkozó szankciókat és azonnal megkezdenék a fegyverszállításokat.
Kiszelly Zoltán erre reagálva azt mondta: amikor Zelenszkij ukrán elnök videónyilatkozataiban Magyarországhoz szól, valójában Németországhoz és Franciaországhoz intézi a szavait, hiszen ezek az országok is ódzkodnak attól, hogy leállítsák a gázimportot Oroszországból.
“Amikor Zelenszkij Budapestet mond vagy Orbán Viktort mond, mindig Berlint kell érteni alatta, csak annyira nem bátor, hogy a németeket szólítsa fel közvetlenül” – fogalmazott az elemző.
Hozzátette, ha teljesülnének Zelenszkij elnök követelései – amelyeket feltehetően Márki-Zay Péter is támogat -, akkor nem lenne olaj és földgáz.
Hangsúlyozta, hogy a Fidesz-kormány az unió és a NATO többségi álláspontját képviseli, vagyis, hogy a szövetségnek ki kell maradnia ebből a háborúból, míg a lengyel álláspont a kisebbségi álláspont.
“Zelenszkijék feltehetően arról is tárgyalnak a magyar baloldallal, hogy ha baloldali kormány alakul, akkor a NATO-n és az Európai Unión belül jelenleg a kisebbségi – Lengyelország és a balti államok által támogatott – állásponthoz csatlakozzon Magyarország” – vélekedett Kiszelly Zoltán.