Az egyes régiók eltérő szükségleteire választ adó fejlesztéspolitika kialakításáról és az uniós megállapodások aláírásának fontosságáról beszélt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterjelölt az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtti szerdai meghallgatásán.

A területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterjelölt azt mondta: Magyarország sikeresen és gyorsuló ütemben zárkózik fel az unió átlagához, ugyanakkor vannak olyan régiók, amelyek az EU legszegényebbjei közé tartoznak. Ez önmagában fejlesztéspolitikai kihívást jelent – emelte ki.
Jelezte: meg kell találni azokat a hatékony eszközöket, amelyekkel ezeket a régiókat a nemzeti átlaghoz fel lehet zárkóztatni, másrészt olyan fejlesztéspolitikát kell kialakítani, amely az egyes régiók eltérő szükségleteire ad kormányzati választ.
Navracsics Tibor közölte: rövidtávú feladatként tűzte ki, hogy az év végéig a két európai uniós megállapodást – az operatív programok uniós finanszírozásának folyósítását lehetővé tevő partnerségi megállapodást, valamint a helyreállítási és ellenállóképességi programról szólót – sikerüljön aláírni.
Kitért arra is, hogy az irányító hatóságok nem szűnnek meg, jelentős részük a Miniszterelnökség alá fog tartozni. Az integrációval a párhuzamosságok megszüntetését és az együttműködési pontok megtalálását kívánják elérni, amelyek hatékonyabbá teszik az európai uniós források felhasználását.
Navracsics Tibor leendő államtitkárait bemutatva elmondta: Ágostházy Szabolcs a jövőben is az uniós források területével foglalkozik, Mayer Gábor felel a területfejlesztésért, Latorcai Csaba pedig parlamenti államtitkárként dolgozik majd.
A vita során Dávid Ferenc (DK) kérdésére válaszolva a jelölt közölte: ha olyan megalapozott fejlesztési tervet szeretnének alkotni, amelyet mindenki magáénak érezhet, ahhoz széles körű egyeztetési folyamatra van szükség. Erre referenciaként a járási rendszer kialakítását említette.
Tordai Bence (Párbeszéd) kérdésére megerősítette: a fő célja az uniós források Magyarországra hozása, és nem pártpolitikai alapon mentén szeretne dolgozni.
Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke a vita lezárását követően eddigi pályafutását tekintve Navracsics Tibort a legalkalmasabb jelöltnek nevezte a posztra.
A gazdasági bizottság 11 igen szavazattal, egy nem voks ellenében és két tartózkodás mellett támogatta Navracsics Tibor miniszteri jelölését.