Polgármester: Szombathelyen nem nyílhatnak meg az önkormányzati oltópontok

Szombathelyen továbbra sem nyílhatnak meg az önkormányzat által felállított és felszerelt oltópontok, mert többszöri kérésük ellenére a szombathelyi járási hivatal népegészségügyi osztálya nem hagyta jóvá azok használatát – mondta kedden online sajtótájékoztatóján a vasi megyeszékhely polgármestere.

Nemény András (Éljen Szombathely!) tájékoztatása szerint egyeztettek a kormányhivatal illetékeseivel, sőt előírásaiknak megfelelően alakították ki – jelenleg a járvány miatt nem látogatott – önkormányzati intézményekben az oltópontokat, de a járási tisztifőorvos ezeket még mindig nem ellenőrizte, így nem kezdhetik meg az oltásokat.
Hozzátette: napok óta nem sikerül elérnie a  Vas megyei kormánymegbízottat, aki nem veszi fel a telefonját.
Szombathelyi háziorvosok vasárnap nyílt levélben sürgették az önkormányzati oltópontok mielőbbi megnyitását arra hivatkozva, hogy azokban rendelési időn kívül, a járványügyi szabályokat szigorúan betartva, a rendelői ellátásra érkező betegektől térben és időben is elkülönítve tudnának oltani.
György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a Hír TV-ben péntek este azt mondta: nem az oltóhelyekkel van probléma, a háziorvosi oltóhelyek nincsenek túlterhelve.
Jelenleg 41 oltóhely van Szombathelyen, ami az oltakozásnak ebben a szakaszában elegendő – közölte.
A Vas Megyei Kormányhivatal közleménye szerint Szombathely polgármestere “látványpolitizálást” folytat, valójában “a politikai haszonszerzés vezeti”,  hiszen eddig még azt az egy-két munkatársat sem  biztosította az időpontok szervezéséhez és regisztrációjához, akiket a kormányzat február 22-én kért.