Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ukrajna elleni háborúja felelős a Németországban és a világ Ukrajnától távol fekvő térségeiben is érezhető válságért és áremelkedésért – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár hangsúlyozta, hogy “Putyin háborúja okozta ezt a válságot, és semmi más”.
A háború sok ország számára “nagyon messze van, de a következmények nagyon is közel vannak”, éhínséggel, az energiaellátás és a biztonság megrendülésével fenyegetnek. Ezeknek az országoknak segíteni kell, a “legnagyobb szolidaritással” kell kiállni mellettük – mondta Olaf Scholz, aláhúzva, hogy “a globális dél feltörekvő demokráciáit” meg kell tartani szövetségeseknek.
A válság hazai kezeléséről szólva kiemelte, hogy a lakossági terheket csökkentő intézkedések hatásosak, a havi 9 eurós közlekedési bérletért például valóságos roham indult. A csaknem ötven éve a legmagasabb, 7,9 százalékos inflációra utalva hozzátette: a kormány egyeztetést kezdeményez a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletekkel arról, hogy mi mindent lehet még tenni közösen az áremelkedés miatt kialakult “rendkívüli helyzetben”.
Olaf Scholz kiemelte, hogy igaztalanok azok az állítások, amelyek szerint Németország nem támogatja kellőképpen Ukrajnát a védekezésben. Mint mondta, folyamatosan szállítanak fegyvert, hogy Ukrajna megvédhesse magát. “Putyin nem nyerheti meg a háborút, Ukrajnáról csak az ukránok dönthetnek” – hangoztatta.
A kancellár bejelentette, hogy Németország IRIS-T típusú légvédelmi rendszerrel is támogatja az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát. Ez a legmodernebb légvédelmi rendszer, amellyel Németország rendelkezik, és segítségével az ukrán haderő akár teljes nagyvárosokat megvédhet az orosz harci repülőgépek, helikopterek és drónok támadásaitól és a rakétatámadásoktól – mondta Olaf Scholz.
A szövetségi kormány olyan radarrendszerek szállításáról is határozott, amelyek tüzérségi állások felderítésére szolgálnak. A napokban befejeződik az ukrán katonák németországi kiképzése a Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró löveg használatára, és elkezdődik egy újabb kiképzési program, amelyben a Gepard önjáró légvédelmi gépágyú használatát tanulják meg ukrán katonák. Hozzátette: az ukrán kormány május végén kötött szerződést a német gyártóval Gepardok átvételére.
Olaf Scholz felidézte, hogy kormánya az orosz agresszió harmadik napján, február 26-án a válságövezetekbe irányuló fegyverexportot a mindenkori szövetségi kormány által évtizedek óta elutasító álláspontot megváltoztatva elhatározta, hogy mégis küld fegyvereket az ukrán hadseregnek. Azóta küldtek egyebek között vállról indítható rakétákat és többmillió lőszert, de nehézfegyverzettel is segítik a védekezést.
Németország minden ilyen lépést a szövetségesekkel egyeztetve és együttműködve tesz meg. PzH 2000-es lövegeket például Hollandiával együttműködve szállítanak, Dániával közösen páncélozott csapatszállító járműveket adtak át Ukrajnának, Csehországgal pedig arról állapodtak meg, hogy pótolják a szovjet gyártmányú, T-62 típusú harckocsikat, ezeket a cseh hadsereg adja át az ukránnak – sorolta Olaf Scholz, hozzátéve, hogy kedden Kiriákosz Micotákisz görög kormányfővel állapodott meg egy ugyanilyen cseréről.
Ugyancsak az Ukrajna elleni orosz támadás hatására döntöttek arról, hogy a német hadsereg (Bundeswehr) fejlesztésére felállítanak egy 100 milliárd eurós alapot, és ezen felül minden évben a NATO-tagállamoktól elvárt, a hazai össztermék (GDP) arányában számolt 2 százalékos szint fölé emelik a védelmi kiadásokat. Mindennek révén minden bizonnyal a német hadsereg lesz a legnagyobb hadsereg egész Európában – mondta a kancellár.