7.8 C
Szombathely
péntek, május 7, 2021
Kezdőlap Aktuális További pályázatokkal segítjük a falvak fejlődését

További pályázatokkal segítjük a falvak fejlődését

Újabb pályázatokkal folytatódik a helyi életminőséget javító beruházások sora a kis településeken a Magyar falu programban – tájékoztatott Gyopáros Alpár a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Első körben, február 15-én már meghirdettünk pályázatokat, döntően önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok – óvodák, orvosi rendelők, közösségi terek – építésére, felújítására. Erre a célra több mint 21 milliárd forintot biztosít a kabinet. A második körös pályázatokat hétfőn hirdettük meg. Egyrészt falusi utcák, kerékpárutak, hidak építéséhez, felújításához kínálunk forrásokat, egy jelentkező legfeljebb 40 millió forintot kaphat. Másrészt a történelmi egyházak falusi egyházközségei részesülhetnek juttatásban közösségi terek felújítására, működtetésére. A két célra együttesen 23 milliárd áll rendelkezésre, pályázni március 31. és április 30. között lehet.

Az elmúlt két évben több mint 1000 helyszínen újítottak fel falusi utcákat 22 milliárd forintért, egyházi közösségi terek pedig 800 helyszínen több mint 13 milliárdot nyertek. Idén új kedvezményezetteket, a falusi kisboltokat is bevonunk a Magyar falu programba. Ennek célja a már működő üzletek megmentése, másrészt a bezárt falusi kisboltok újranyitásának ösztönzése. Az elnyert összeg a 60-70 millió forintot is elérheti. A kisboltok támogatására 45 milliárd forintot fordít a kormány.