A kémszoftverek használatával történő esetleges visszaélések kivizsgálása teljes mértékben az egyes uniós tagállamok hatásköre – nyilatkozta Johannes Bahrke, az Európai Bizottság szóvivője a testület sajtótájékoztatóján.

Bahrke, arra az újságírói kérdésre válaszolva, vajon a bizottság tisztában van-e azzal, hogy egy görög újságírót a Predator nevű kémprogrammal figyeltek meg, elmondta: a testület ismeri a megfigyelésekről szóló jelentéseket és követi az ezekkel kapcsolatos fejleményeket. De hangsúlyozta: “a tagállamok hatáskörébe tartozik a nemzetbiztonság védelme, nekik kell ellenőrizniük a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységét, annak biztosítása érdekében, hogy azok teljes mértékben tiszteletben tartsák az alapvető jogokat, az adatvédelmet, az újságírók, politikusok biztonságát, és a véleménynyilvánítás szabadságát”.
“Hadd hangsúlyozzam, hogy az ilyen ügyek feltárása teljes mértékben az egyes uniós tagállamok feladata. Elvárjuk, hogy a tagországok hatóságai vizsgálják ki az ezzel kapcsolatos állításokat” – szögezte le. Majd kiemelte, hogy az uniós tagállamokban szükséges a nemzetbiztonsági szolgálatok munkájának felügyelete.
Kedden az Európai Parlament a Pegasus nevű kémszoftver használatát kivizsgálni hivatott különbizottsága sajtótájékoztatóján a testület tagjai többek között azt hangsúlyozták, hogy az uniós parlament elnökségének, a tagországok kormányait tömörítő Tanácsnak, továbbá az Európai Bizottságnak is szerepet kell vállalnia az állítólagos visszaélések felderítésében.