A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek áprilisban az ipari termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése alapján.

Áprilisban 1,0 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az euróövezetben az előző havihoz képest, nagyobb mértékben a 0,9 százalékos piaci várakozásnál, de kevésbé a márciusi 1,1 százalékos havi növekedésnél.
Havi bázison az alapanyagok ára emelkedett a legnagyobb mértékben áprilisban az előző havihoz képest, 1,8 százalékkal a márciusi 1,3 százalék után. A tartós fogyasztási cikkek termelői ára 0,4 százalékkal ment fel az előző havihoz képest, míg márciusban 0,2 százalékos volt a havi áremelkedés mértéke. Lassult az áremelkedés üteme az energiaipari termékek terén, 1,0 százalék volt áprilisban a márciusi 2 százalék után. A nem tartós fogyasztási cikkek termelői ára márciusban 0,8 százalékkal, áprilisban pedig 0,5 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest.
Éves bázison 7,6 százalékkal álltak magasabban az idén áprilisban az ipari termelői árak az euróövezetben, míg az előző hónapban, márciusban 4,3 százalékkal haladta meg az árszint az egy évvel korábbit. A piac 7,3 százalékos éves áremelkedést várt márciusra.
Az áprilisi 7,6 százalékos éves áremelkedés 2008 szeptembere óta a legnagyobb az euróövezetben, elsősorban az alacsony bázis miatt. Tavaly áprilisban ugyanis 4,5 százalékkal álltak alacsonyabban az ipari termelői árak az euróövezetben mint egy évvel korábban. Tavaly az egész évben alacsonyabban álltak az ipari termelői árak a 2019-esnél. A legnagyobb mértékű elmaradás májusban volt, 5,0 százalékos, majd onnan kezdve az év végéig fokozatosan csökkent az elmaradás mértéke. Decemberben 1,1 százalékkal álltak alacsonyabban az ipari termelői árak a 12 hónappal korábbinál, majd januárban már 0,4 százalékkal felette.
Az Európai Unióban az ipari termelői árak havi bázison 0,9 százalékkal emelkedtek áprilisban a márciusi 1,2 százalékos havi áremelkedés után. Éves bázison 7,6 százalékos volt az ipari termelői árak emelkedése áprilisban az Európai Unióban a márciusi 4,5 százalék után.
Havi bázison Írországban emelkedtek a legnagyobb mértékben a termelői árak áprilisban, 6,2 százalékkal, míg Spanyolországban 2,9 százalékkal, Észtországban pedig 2,1 százalékkal. A legnagyobb árcsökkenés Horvátországban következett be, 0,4 százalékos, míg Franciaországban 0,3 százalékkal álltak alacsonyabban az előző havinál az ipari termelői árak áprilisban.
Éves bázison is Írországban következett be áprilisban az ipari termelői árak legnagyobb mértékű emelkedése, 34,1 százalékos. Dániában 13,3 százalékos, Belgiumban 13,0 százalékos volt az éves áremelkedés áprilisban. Árcsökkenést éves bázison csak Cipruson regisztráltak áprilisban, 2,2 százalékosat.
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/11563111/4-02062021-AP-EN.pdf