2022. március 31-én egyesül a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank, majd 2023 második negyedévében a Takarék Csoport is csatlakozik az egyesült bankhoz. A folyamat eredményeként Magyarország második legnagyobb kereskedelmi bankja jön létre.

December 15-én újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Magyar Bankholding: elfogadták a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport fúziós menetrendjének első lépését.

Ennek értelmében 2022. március 31-én egyesül a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank. A Takarék Csoport 2023 második negyedévének végéig csatlakozik az egyesült bankhoz, addig a belső működés harmonizációja zajlik.

A létrejövő egyesült bank átmenetileg MKB Bank Nyrt. név alatt fog működni, az egységes pénzintézet végleges márkanevét a tervek szerint 2023 elején vezetik be.

Az egyesülés előtt a Budapest Bank és az MKB Bank ügyfelei a jelenlegi, megszokott módon intézhetik a banki termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyeket. Március 31-ét követően mindkét bank ügyfelei a megszokott bankfiókjaik és ügyintézési csatornáik mellett a korábbiakhoz képest több helyszínen, nagyobb fiókhálózatban tudják majd pénzügyeiket intézni. A Takarék Csoport meglévő ügyfeleit egyelőre nem érintik ezek a lépések.

Az ügyfelek hamarosan élvezhetik az egyesülés előnyeit

Dr. Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a most elfogadott döntésekkel véglegesen lezárul a magyar bankszektorban történelmi jelentőségű, de még a régióban is egyedülálló egyesülés tervezési szakasza. Ezzel megkezdődhet a három külön-külön is jelentős piaci erőt képviselő bankcsoport egyesülésének kivitelezése. A bankcsoport elsődleges célja a magyar emberek és vállalkozások lehető legjobb kiszolgálása.

A Magyar Bankholding jelenleg egy új, digitális banki platformot épít, a fejlesztéseknek köszönhetően bővülnek az ügyfelek lehetőségei is. A bankcsoport rugalmas, nemzetközileg is élenjáró digitális megoldásokat vezet be, valamint épít a három külön-külön is erős, hazai kereskedelmi bank erősségeire.

A létrejövő nagybank a teljes piaci spektrum lefedését és minden ügyfélszegmens kiszolgálását célozza, miközben jelentős hangsúlyt fektet a lakossági, mikro-, kis- és középvállalati, valamint agrárügyfeleinek nyújtandó új, modern, kedvező árazású termék- és szolgáltatási kínálatra is.

A Magyar Bankholding stratégiájában foglalt hosszú távú célok közé tartozik a hazai tulajdonú szuperbank felépítése, amely idővel a régió más országaiban is megjelenhet.

Lízing területen is piacvezető

2022. január 1-jén Euroleasing márkanéven, közös irányítás alatt folytatja működését az MKB-Euroleasing, a Budapest Lízing, a Takarék Lízing, valamint a Budapest Bank Autófinanszírozási üzletága.

A négy lízingtársaság már egyenként is meghatározó szereplője a magyar piacnak, de együttesen, az Euroleasing brand alatt, az újonnan kihelyezett összesített lízingállomány alapján 20 százalék feletti piaci részesedést tudhatnak magukénak*.

* Forrás: Magyar Lízingszövetség, 2020.12.31.

(x) fizetett hirdetés