A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek májusban az ipari termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.

Májusban 1,3 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az euróövezetben az előző havihoz képest, nagyobb mértékben az 1,2 százalékos piaci várakozásnál, és jelentősebben az áprilisi 0,9 százaléknál.
Havi bázison az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértéken, 2,1 százalékkal, az áprilisi 1,2 százalék növekedés után. Az alapanyagoké 1,8 százalékkal nőtt, ugyanúgy, mint áprilisban. A tartós fogyasztási cikkek termelői ára 0,3 százalékkal ment fel az előző havihoz képest, míg áprilisban nagyobb, 0,5 százalékos volt a havi áremelkedés mértéke. A nem tartós fogyasztási cikkek termelői áremelkedése áprilisban 0,5 százalék, májusban szerényebb, 0,3 százalék volt.
Éves bázison 9,6 százalékkal álltak magasabban az idén májusban az ipari termelői árak az euróövezetben, míg áprilisban 7,6 százalékkal haladta meg az árszint az egy évvel korábbit. A piac 9,5 százalékos éves áremelkedést várt májusra.
Tavaly áprilisban 5 százalékkal álltak alacsonyabban az ipari termelői árak az euróövezetben mint egy évvel korábban. Tavaly az egész évben alacsonyabban álltak az ipari termelői árak a 2019-esnél. A legnagyobb mértékű elmaradás májusban volt, 5,0 százalékos, majd onnan kezdve az év végéig fokozatosan csökkent az elmaradás mértéke. Decemberben 1,1 százalékkal álltak alacsonyabban az ipari termelői árak a 12 hónappal korábbinál, majd januárban már 0,4 százalékkal felette.
Az Európai Unióban az ipari termelői árak havi bázison 1,4 százalékkal emelkedtek májusban az áprilisi 0,9 százalékos havi áremelkedés után. Éves bázison 9,6 százalékos volt az ipari termelői árak emelkedése májusban az Európai Unióban az áprilisi 7,6 százalék után.
Havi bázison Írországban emelkedtek a legnagyobb mértékben a termelői árak májusban, 5,3 százalékkal, míg Dániában 3,3 százalékkal, Finnországban 2,6 százalékkal. Árcsökkenés egyetlen tagországban sem volt havi összevetésben.
Éves alapon is Írországban volt a legnagyobb mértékű ipari termelői áremelkedés májusban, 45,1 százalékos, míg Belgiumban 20,1 százalékos, Dániában pedig 17,2 százalékos áremelkedést jegyeztek fel. Árcsökkenés éves bázison sem volt májusban.