A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pozitívan bírálta el a Genertel Biztosító Zrt. pályázatát a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (MFO) programban, ezzel a biztosító megkezdheti a bejelentett minősített termékek itthoni forgalmazását – közölte az MNB pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint jelenleg kilenc biztosító által kínált minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás termékek 516 milliárd forint ingó és ingatlanvagyont védenek.
A jegybank közleményében kiemelte, a fogyasztóbarát minősítéssel rendelkező otthonbiztosítások kedvező díjért az eddiginél magasabb szintű, várhatóan átlagosan másfél-kétszeres szolgáltatást nyújtanak, fölösleges többletszolgáltatások- és kiadások nélkül, egyszerűen összehasonlítható módon.
Az MNB adatai szerint az áprilisban értékesített MFO termékek átlagdíja 25 százalékkal kedvezőbb volt a többi lakásbiztosítás átlagdíjához képest.
Ismertetik, hogy a fogyasztóbarát otthonbiztosítások alapcsomagja elemi károkra, és egyéb, a háztartásokat egzisztenciájukban alapvetően veszélyeztető tipikus kockázatokra nyújtanak fedezetet. Az alapcsomaggal kapcsolatos káresemények tartalmát az MNB egységesen, kötelezően határozta meg a biztosítóknak, családbarát, zöld és digitális szempontokat is figyelembe véve.
Az MNB pénzügyi stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is fontosnak tartja, hogy a lakásbiztosítások piacán élénküljön a verseny az ügyfelekért. Az MFO termékek közötti választás megkönnyítése érdekében tavaly márciusban elindították a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításokat összehasonlító oldalt, amelyet azóta több mint 30 ezer alkalommal látogattak meg az érdeklődők – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank.