Nőtt az építőipari termelés az euróövezetben júliusban.

Az előzetes adatok szerint szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 0,1 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző hónaphoz képest, az Európai Unió 27 tagállamában viszont 0,1 százalékkal csökkent. Éves összevetésben az euróövezetben 3,3 százalékkal, az unió egészében pedig 3,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés.
Júniusban éves összevetésben az euróövezetben 4,1 százalékkal, az unióban pedig 4,6 százalékkal nőtt, míg havi szinten 0,6 százalékkal, illetve 0,4 százalékkal csökkent az építőipar termelése.
Április-júniusban az euróövezetben negyedéves összevetésben 1,4 százalékkal, éves szinten pedig 17,9 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az első negyedévi 0,4 százalékos, illetve 2,9 százalékos emelkedés után. Az Európai Unióban az első negyedévhez képest 1,6 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 15,3 százalékkal nőtt az építőipari termelés április-júniusban.
Júliusban havi szinten a legnagyobb csökkenést Szlovéniából (-3,9 százalék), Romániából (-3,5 százalék) és Ausztriából (-3,4 százalék) jelentették. A legnagyobb növekedést Franciaországban és Svédországban mérték, egyaránt 1,3 százalékot, majd Németország következett 1,1 százalékkal.
Éves összevetésben a legnagyobb növekedést, 22,5 százalékot, Magyarországon mérték, majd Ausztria következik 13,6 százalékkal, valamint Svédország 9,7 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Spanyolországban (-13,2 százalék), Szlovéniában (-8,0 százalék) és Belgiumban (-3,8 százalék) mutatták ki.
A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 11 országból nincs júliusra vonatkozó adat.
Magyarország építőipari termelése júliusban 0,4 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest. Április-júniusban az előző három hónaphoz képest 0,4 százalékkal emelkedett az építőipari termelés, éves összevetésben 13,9 százalékos emelkedést mértek.