Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott májusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet felmérése szerint.

Az euróövezeti befektetői hangulatindex májusban mínusz 22,6 pontra, 2020 júniusa óta a legalacsonyabb szintre süllyedt az áprilisi mínusz 18 pontról. A szakértői várakozások átlagában kevésbé romló mutató, mínusz 20,8 pont szerepelt májusra.
Az index mindkét összetevője, a következő hat hónapra vonatkozó várakozások és az aktuális környezet megítélése, egyaránt romlott. A kilátások megítélésének mutatószáma az áprilisi mínusz 29,8 pontról májusra mínusz 34 pontra, 2008 decembere óta nem látott mélységbe került. Az aktuális helyzet megítélésének mutatószáma pedig az áprilisi mínusz 5,5 pontról, 2021 márciusa óta a legalacsonyabb szintre, mínusz 10,5 pontra esett.
A mintegy 1600 pénzügyi elemző és intézményi befektető körében végzett felmérés alapján a Sentix azt közölte, hogy a mutatók alakulása alapján “vihar” készülődik a globális gazdaságban, Európa számára pedig “láthatóvá válik a recesszió”.