Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.

Az amerikai infláció és az Egyesült Királyság GDP-je lesz a figyelem középpontjában a hét folyamán. Folytatódik a tőzsdei beszámolói szezon is. A hétfői kezdés előtt a Siemens Energy számolt be negyedéves vesztesége növekedéséről és tett előrejelzést éves vesztesége növekedéséről is. Hétfőn a nagyobbak közül a Porsche és a BioNTech publikálja negyedéves eredményét.
A Stoxx Europe 600 páneurópai index 0,29 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,63 százalékos emelkedéssel kezdte a hétfői kereskedést.
Londonban az FTSE-100 index 0,49 százalékkal nyitott magasabban, a frankfurti DAX 0,70 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 0,32 százalékkal emelkedett a kezdéskor. Milánóban 0,51 százalékos, Madridban 0,75 százalékos indexemelkedéssel indult a tőzsdenap hétfőn.
Pozitív korrekcióval kezdte a hetet az olaj világpiaci ára. A WTI ára az elmúlt héten 10 százalékkal, a Brent 9 százalékkal csökkent hat hónappal korábbi, az ukrajnai háború előtti szintre. Az olaj árát a recessziós aggodalmak miatt romló keresleti kilátások terhelik meg. Az Egyesült Államokban felduzzadtak az olajkészletek, az üzemanyagfogyasztás pedig nagymértékben csökkent. Kína a hét végén közzétett adatok alapján közel tíz százalékkal kevesebb olajat használt fel júliusban mint egy évvel korábban.
Az európai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára 0,85 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 89,68 dolláron, a
Brent ára pedig 0,83 százalékkal emelkedett 95,72 dollárra.
Az arany spot ára 0,05 százalékkal áll magasabban unciánként 1775,01 dolláron. Az eurót 0,01 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0177 dolláron.