A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 45 millió forintra bírságolta és a hiányosságai mielőbbi megszüntetésére kötelezte az O.F.SZ. Országos Fizetési Szolgáltató Zrt.-t – közölte az MNB szerdán az MTI-vel.

A jegybank a pénzforgalmi szolgáltató 2020. január 1. utáni működését vizsgálta át. Az O.F.SZ. Országos Fizetési Szolgáltató a közlemény szerint huzamosabb időn át felügyelő bizottság és megfelelő belső ellenőrzés nélkül működött. Az összeférhetetlenséget és érdekkonfliktust okozó helyzetek kezelésére nem rendelkeztek megfelelő szervezeti keretekkel, sem olyan belső szabályozóval, amely rögzíti a megfelelőségi szabályok megsértésekor követendő folyamatokat.
A kockázatkezelési szabályzat hiányos volt, továbbá eltérést találtak a felügyeleti és a könyvvizsgáló jelentés adataiban. A vizsgálat kifogásolta az ügyfélpénzek védelméről szóló szabályzatot és a POS-terminálok nyilvántartásának hiányosságait, a tőkekövetelmény megállapítását, emellett informatikai problémákat is feltártak – közölték.
Az MNB súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a jogsértések egy része ismétlődött, hiszen azokat a korábbi ellenőrzések során is azonosították. Enyhítő körülmény ugyanakkor, hogy egyes jogsértéseket már a vizsgálat során megszüntetettek, vagy tervezték azok kijavítását – olvasható a közleményben.